Днес България отбелязва 20 години от влизането на страната ни

...
Днес България отбелязва 20 години от влизането на страната ни
Коментари Харесай

Днес България отбелязва 20 години от влизането на страната ни в НАТО

Днес България отбелязва 20 години от влизането на страната ни в НАТО. На 29 март 2004 година министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва ратификационния документ за присъединение на България към военния съюз на държавния секретар на Съединените щати Колин Пауъл. Договорът е утвърден от Народното събрание на 18 март 2004 година и същия ден е оповестен в " Държавен вестник ".

Кулминацията на тържествата, отдадени на годишнината е в Централния боен клуб, където се организира националната конференция на тематика " 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно ".  Президент, министри и политици направиха равносметка на постигнатото от страната ни за пълноправното участие в Алианса.

Участниците във форума дефинираха като съществена опасност пред НАТО съветската експанзия в Украйна. Поради тази причина президентът Румен Радев настоя още веднъж да бъде даден приоритет на модернизиране на въоръжението на армията ни.

" Почти 15 години модернизацията беше замръзнала. Като президент ми лиши свикването на три поредни КСНС-та, още при започване на първия ми мандат, с цел да стартира нещо да се търкаля. Крайно време е българският парламент да се отнесе с цялата съвестност, в случай, че покрай нас бушува война ”, уточни президентът.

" Днес Алиансът е поръчител за мирния живот и сигурността на над 1 милиард  души в Европа и Северна Америка. 75 години след основаването си НАТО сподели, че може да се приспособява сполучливо към  заплахите и провокациите. Обединението ни прави по-защитени и по-сигурни ”, безапелационен е министър председателят в оставка Николай Денков.

" През годините на своето участие в НАТО България постави обилни старания за поощряване на процеса на евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и Черноморския район. Радваме се, че с помощта на нашите старания, страни като Албания, РСМ, Хърватия, Черна гора – станаха през годините наши съдружници в Алианса ”, уточни и външният ни министър и вицепремиер в оставка Мария Габриел.  
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР