Днес, 6 май - Деня на храбростта и празник на

...
Днес, 6 май - Деня на храбростта и празник на
Коментари Харесай

Военноморският музей във Варна с вход свободен през днешния 6 май

Днес, 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската войска, Военноморският музей във Варна ще работи с вход свободен, научи Moreto.net.

За посещаване ще бъдат отворени всички експозиции, навън и закрито.

Вчера в музя бе открита изложбата „ Защитници на българските крайбрежия “, отдадена на 110-ата годишнина от Балканската война, която също може да бъде разгледане.

Излоцбата наблюдава дейностите на другите подразделения на Българския флот, които обезпечават морската отбрана по време на Балканската война: бреговата артилерия, семафорно-наблюдателната работа и неподвижната защита – минопоставянето и минопочистването.

Акцент в изложбата е първата българска морска победа, показана посредством истински фотоси и артефакти на участниците в офанзивата против крайцера „ Хамидие “, флага на образователния крайцер „ Надежда “ и вахтените дневници на „ Летящи “ и „ Строги “.

Сред любопитните експонати е медал „ Стара планина “ I степен на командира на отряда торпедоносци капитан I сан Димитър Добрев, връчен посмъртно за извънредно огромните му заслуги при планирането и реализирането на военните интервенции през Балканската война и за проявено военно майсторство.

Случилото се преди 110 години е показано и посредством оценките на началник-щаба на Флота капитан II сан Богдан Ганчев, артилерийската сабя на началника на артилерията на Варненския укрепен пункт генерал-майор Константин Кирков, орден за присъединяване в Балканската война и медал „ За смелост “ IV степен на командира на миноносеца „ Летящи “ мичман I сан Димитър Альов. Не е пропуснат и подвигът на всички тези храбри герои – елементарните матроси, които са бранели българските крайбрежия, като е показано тяхното бойно снаряжение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР