Днес (6 август 2017 г.) се навършват 72 години от

...
Днес (6 август 2017 г.) се навършват 72 години от
Коментари Харесай

72 години от атомната бомбардировка над Хирошима

Днес (6 август 2017 г.) се навършват 72 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

С минута безмълвие беше почетена паметта на жертвите от първата атомна бомба, лишила живота на над 140 хиляди души.

Кметът на японския град - първа жертва на нуклеарно оръжие, Казуми Мацуи прикани всички страни към цялостен отвод от нуклеарни оръжия, които, както уточни той, са опасност за целия свят.

"Гражданското общество схваща, че нуклеарното оръжие е неефикасно за гарантиране на държавната сигуност. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години. Използването на нуклеарно оръжие може да трансформира целия свят в пъкъл, както за този, който го е употребявал, по този начин и за врага ", съобщи Мацуи, добавяйки, че за това оръжие са нужни колосални средства.

На паметната гала в Парка на мира в центъра на Хирошима участваха представители от 80 страни.

Минутата безмълвие бе оповестена в 8:15 ч. локално време. Точно в този час преди 72 години Съединени американски щати хвърлят атомната бомба над Хирошима.
 В Япония означиха 72 година от атомната бомбардировка над Хирошима В Япония означиха 72 година от атомната бомбардировка над Хирошима
Всяка година на тази дата в зала "Гигантски кристали " на Националния ни музей "Земята и хората " се експонира "Камъкът от Хирошима ", който е съществена част от церемонията за националното отбелязване на годишнината "Деня на милосърдието ", като знак на съчувствие и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки.

"Камъкът от Хирошима " е гранитен пай от уличната настилка в гр. Хирошима, която е била наоколо до епицентъра на атомния гърмеж. По-късно 188 парчета от настилката са демонтирани, като върху всеки един е направен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон.

Ядрените мускули на Русия и Съединени американски щати

Кои са 7-те най-мощни гърмежа от нуклеарни оръжия

Мъжът, който избави живота ни

През 1991 година по самодейност на интернационалната асоциация "Камък за мир " каменните парчета – единствените оживели очевидци на атомния апокалипсис, са изпратени до водачите на 188 страни в света, като олицетворение на вярата за мир за цялото човечество.
 В Япония означиха 72 година от атомната бомбардировка над Хирошима В Япония означиха 72 година от атомната бомбардировка над Хирошима
За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР