Днес - 31 декември, е последния срок, в който пациентите

...
Днес - 31 декември, е последния срок, в който пациентите
Коментари Харесай

Днес е последния ден за смяна на личния лекар

Днес - 31 декември, е последния период, в който пациентите имат право да сменят персоналния си доктор. Това може да се направи два пъти годишно - през юни и през декември. Формулярът може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК.
Изборът може да се прави персонално от здравноосигурения или от негов родител/настойник и онлайн. За задачата пациентът би трябвало да влезе в интернет страницата на НЗОК и от личното си персонално електронно здравно досие да отвори меню „ Избор на персонален доктор “, откъдето да реализира избора си на ОПЛ посредством регистрационната форма за избор.
Документът, подаван по електронен път, би трябвало да се подпише с електронен автограф от здравноосигурения или от неговия родител/настойник посредством Персонализираната осведомителна система (ПИС) на НЗОК.
От своя страна новоизбраният общопрактикуващ доктор (ОПЛ) би трябвало да попълни своите персонални данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да употребява услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новоизбрания персонален доктор.
Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната брошура, която остава за предпазване у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за непрекъснат избор. При промяната не е належащо досегашният доктор да бъде осведомен, защото това става по длъжностен път.
При краткотрайно престояване за повече от месец, само че не по-дълго от пет месеца, отвън региона на съответната РЗОК, където е определен непрекъснатият персонален доктор, обезпеченото лице има право на краткотраен избор на общопрактикуващ доктор, който е сключил контракт с НЗОК.
При краткотрайния избор лицето има право да получава първична извънболнична здравна помощ във всяко лечебно заведение на територията на цялата страна. За задачата би трябвало да попълни регистрационна форма за краткотраен избор на общопрактикуващ доктор.
В нея, с изключение на своите персонални данни, здравноосигуреният или негов родител, аставник или настойник, би трябвало да уточни повода за краткотрайната смяна на персонален доктор.
Новоизбраният краткотрайно персонален доктор попълня в регистрационната форма както своите персонални данни и данните на практиката си, по този начин и датата, до която е краткотрайната регистрация на лицето при него. След нейното приключване здравноосигуреното лице автоматизирано се трансферира в практиката на своя непрекъснат персонален доктор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР