Днес (28 септември) Съветът на министрите официално подкрепи плановете на

...
Днес (28 септември) Съветът на министрите официално подкрепи плановете на
Коментари Харесай

Държавите членки подкрепиха ЕК да инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

Днес (28 септември) Съветът на министрите публично поддържа проектите на Eвропейската комисия (EК) за взаимни вложения с страните членки в построяването на европейска инфраструктура от суперкомпютри на международно ниво, оповестиха от Европейска комисия.
„ Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии ще подтиква посредством системата на публичните поръчки, построяването на конкурентоспособна верига за обработка и доставка на данни благодарение на суперкомпютри в Европа. Чрез своите експертни центрове, то ще обезпечи по-големи благоприятни условия на европейските университетски среди, индустрия, дребни и междинни предприятия и обществена администрация, като им даде достъп до необятен набор от запаси, услуги и принадлежности за възстановяване на техните умения в региона на цифровите технологии и нововъведенията “, съобщи комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел във връзка решението.
Суперкомпютрите са нужни за обработката на все по-големите размери от данни. Те носят изгоди на обществото в доста области — от опазването на здравето и производството на сила от възобновими източници до сигурността на колите и киберсигурността. Днес Съветът одобри Регламент за основаване на взаимното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC) — новосъздадена правно-организационна и финансираща конструкция, която ще сплоти запаси от 25 европейски страни, построи инфраструктура за високопроизводителни калкулации и данни и оказва поддръжка за научни проучвания и нововъведения в тази област с присъединяване на учени, предприятия и индустрията. Тази конструкция ще обезпечи на обществените и частните консуматори от Европа по-добър достъп до суперкомпютри — основен фактор за поощряване на конкурентоспособността и нововъведенията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР