Днес, 21 септември, всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС

...
Днес, 21 септември, всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС
Коментари Харесай

Паднаха 98% от митата за търговия с Канада

Днес, 21 септември, всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Канада (по-известно с британската си абревиатура СЕТА) краткотрайно влеза в действие.

Временното използване на съглашението става факт, откакто съглашението бе утвърдено от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, а също и от управляващите на Канада. То обаче ще влезе в действие напълно и дефинитивно едвам когато бъде утвърдено от всички страни членки.

СЕТА дава опция на компаниите от Европейски Съюз, без значение от техния мащаб, нови благоприятни условия за реализиране на експорт за Канада. По калкулации на Брюксел то ще разреши на предприятията от съюза да вършат икономии в годишен размер от 590 млн. евро - сумата, която заплащат под формата на мита върху стоките, изнасяни за Канада.

Считано от 21 септември, СЕТА отстранява митата за 98 % от продуктите (тарифните линии), с които Европейски Съюз търгува с Канада. То също по този начин обезпечава на компаниите от Европейски Съюз най-хубавият достъп, който в миналото е бил предоставян на сдружения отвън Канада, до възлагането на публични поръчки освен на федерално ниво, само че и на провинциално и общинско ниво в северноамериканската страна.

Според Европейска комисия особена изгода от СЕТА ще имат дребните компании, които към този момент ще заобикалят тежките бюрократични процедури при износа към Канада.

" Европейски Съюз в допълнение отвори пазара си за някои конкурентни канадски артикули по един стеснен и уравновесен метод, като паралелно с това е усъвършенстван достъпът до канадския пазар за значими европейски експортни артикули - сирене, вино и спиртни питиета, плодове и зеленчуци, както и модифицирани артикули. СЕТА също по този начин ще отбрани 143 географски означения на Европейски Съюз в Канада, отнасящи се до висококачествени районни хранителни артикули и питиета ", настояват от Европейска комисия.

Разпоредбите от СЕТА, които няма да бъдат обхванати от краткотрайното използване на съглашението, включват да вземем за пример основаването на специфични трибунали, които да преглеждат капиталови разногласия.

Въпреки шумните рецензии, че СЕТА ще докара до безотговорен импорт на ГМО, се оказа, че съглашението не трансформира нищо във връзка с регулациите на генномодифицираните организми в Европейски Съюз и планува експлицитна възбрана за импорт на третирано с хормони месо.

Срещу подписването на СЕТА имаше голяма опозиция както в Европейски Съюз, по този начин и в Канада. Все отново съглашението получи финално утвърждение от водачите на Европейски Съюз, а България и Румъния издействаха писмени уверения от Отава, че визите за техните жители ще отпаднат от 1 декември 2017 година

По данни на Европейска комисия българският експорт за Канада за 2015 година е бил в размер 82 млн. евро, а вносът оттова – 47 млн. евро.

По данни на Министерството на стопанската система за северноамериканската страна България изнася най-вече електрически батерии, слънчогледово семе, ламарини, листове и ленти от мед, оптични нишки и хлебарски и сладкарски артикули. Страната внася най-вече морски блага (ракообразни), зеленчуци със сухи бобови чушки, печатни творби, електрически апарати за сигнализация и елементи за радио-телевизионни апарати.

По отношение на услугите Канада е 11-ят максимален търговски сътрудник на България отвън Европейски Съюз, като главно става дума за телекомуникации.

Благодарение на СЕТА облекчения за живот и работа в Канада ще има изключително за няколко групи експерти – юристи, счетоводители, архитекти и инженери.

Канадските вложения у нас за 2015 година са били в размер на 25 млн. евро, сочат още данните на Европейска комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР