Днес, 20.01.2021 г., в 11,30 часа, Софийска градска прокуратура (СГП)

...
Днес, 20.01.2021 г., в 11,30 часа, Софийска градска прокуратура (СГП)
Коментари Харесай

СГП протестира присъдата на Викторио Александров, убил приятелката и детето си

Днес, 20.01.2021 година, в 11,30 часа, Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла митинг в Софийския апелативен съд (САС) против присъда на Софийски градски съд, постановена във връзка с В.А. за осъществени от него закононарушения по член 115 от Наказателен кодекс, по член 116, алинея 1, т.3, предл.2,алт.2,т. 4,предл.2, т. 5 и т. 12,предл.2, вр. член 115 от Наказателен кодекс и по член 143, алинея 1,предл.1,алт.1 и алт.2 от Наказателен кодекс.

С присъда от през днешния ден на 24-ти състав на Софийски градски съд подсъдимият В.А. е приет за отговорен по всички пунктове на обвиняването. За закононарушението по чл.115 от Наказателен кодекс - ликвидиране на Д.М., на подсъдимия е наложено наказване „ отнемане от независимост “ в размер на 15 /петнадесет/ години.

За закононарушението по член 116, ал.1, вр. член 115 от Наказателен кодекс – ликвидиране на малолетната си щерка, която се намирала в безпомощно положение, на В.А. е наложено наказване „ отнемане от независимост “ в размер на 20 /двадесет/ години, а за осъществената насила във връзка с таксиметров водач, за която е използвал мощ и опасност, е наложено наказване „ отнемане от независимост “ в размер на 1 /една/ година.

С цитираната присъда на съображение чл.23, ал.1 от Наказателен кодекс на подсъдимия е наложено едно общо най-тежко наказване - „ отнемане от независимост “ за период от 20 /двадесет/ години при първичен „ непоколебим “ режим.

СГП намира по този начин постановената присъда за неправилна и незаконосъобразна със следните съображения:

Присъдата в частта по отношение на размера на наложените санкции е очевидно несправедлива.

Доказателствата по досъдебното произвеждане недвусмислено сочат, че е осъществено съзнателно ликвидиране на 2 лица – млада жена и детето й. По делото се открива, че действието е осъществено невъзмутимо. Подсъдимият по специалност е охранител. За заемането на длъжността се изисква прекосяване на лицата през психически тест, като това събитие обуславя по-висока психическа резистентност. В.А. сполучливо е минал този тест, т.е. той е бил с добра психическа резистентност.

СГП намира за неотносимо изнесеното от отбраната изказване, че В.А. е бил подлаган на непрекъснат тормоз от фамилията на Д.М., заради което е направил действието.

Подсъдимият е направил второто действие - убийството на личната му щерка, която е била на година и една седмица, седем часа след първото ликвидиране. Имал е задоволително време да осмисли държанието си и да се съобщи на органите на реда. Вместо това, той се е разходил в парка, а след това е направил друго закононарушение - насила във връзка с таксиметровия водач с револвер.

Впоследствие В.А. е лежащ да спи и при идването на органите на реда невъзмутимо е прострелял спящата си щерка.

СГП намира, че по този начин постановената присъда е в прорез с публичните ползи, с морала и главните полезности на обществото. Тя се явява несъразмерно дребна и несправедлива предвид на осъществените закононарушения.

В митинга си СГП е поискала САС да промени наложената присъда и на подсъдимия В.А. да бъде наложено най-тежкото планувано в закона наказване, а точно - пожизнен затвор без право на подмяна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР