Днес (12 август) на обяд жителите на Омуртаг ще блокират

...
Днес (12 август) на обяд жителите на Омуртаг ще блокират
Коментари Харесай

Жителите на Омуртаг за пореден път ще блокират главния път София-Варна заради безводието

Днес (12 август) на обяд жителите на Омуртаг ще блокират основния път София - Варна, при разклона за Омуртаг, на по този начин наречените, към този момент емблематични за протестиращите - “Самолети ”, оповестиха от гражданското съдружие " Вода за Омуртаг ".
Според сдружението виновност за продължаващото безводие имат кметът на община Омуртаг Ешреф Ешрефов и регионалния
шефка на Търговище Гергана Цонева, Омуртаг още веднъж е в бедствено състояние и без вода, макар, че резервоарите на града са цялостни с вода от пречиствателната станция " Ястребино ".
В началото на месеца министърът на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) Андрей Цеков се ангажира с спешното стартиране на вода за популацията на Омуртаг от пречиствателната станция “Ястребино ” - всички институции и структури, дружно с гражданското обединяване “Вода за Омуртаг ”, направиха подробни експедитивни действия, това да се случи в границите на дни.
През юни “В и К ” Търговище, дружно с гражданското обединяване “Вода за Омуртаг ”, сполучливо и стабилно, прокара вода по
подопровода от ПСПВ “Ястребино ” до помпена станция “Омуртаг ” първи напредък, само че спънка да имат вода омургтачани, се явиха нефункциониращите и зле стопанисвани от община Омуртаг - първи и втори напредък на помпена станция “Омуртаг ”, и ниска и междинна зона резервоари, съобшиха от сдружението.  Те са общинска благосъстоятелност и възобновяване функционалността им е обвързване на Община Омуртаг.
Още през 2022 година, на 29-и ноември, се състоя основна среща с някогашния министър Иван Шишков и всички заинтригувани страни, в това число посланичество на “Вода за Омуртаг ”. На това събиране община Омуртаг пое ангажимент, в най-кратък период да възвърне функционалностите на първи напредък, напомнят оттова. Въпреки многочислените писма, срещи, живи включвания и диалози сред гражданското обединяване и кметът Ешреф Ешрефов по въпроса,през последните 9 месеца, те не работят и към днешна
дата, показват от сдружението. 
От 1-ви август насам, връзката с община Омуртаг е мъчна, а предприемане на дейности от нейна страна - оскъдни. През множеството време, тя не осигуряваше даже и представително присъствено лице. На процедура, с цел да извърши, каквото и да е деяние, всички останали заинтригувани страни се постанова да и звъним от заран до вечер и да я молим да участва и да реализира отговорностите си, обясниха от " Вода за Омуртаг ".

Община Омуртаг би трябвало да извърши в най-кратък период: Да обезпечи дипломиран личен състав, който да оперира непрекъснато с елемента, ситуиран в двора на първи напредък, до момента в който се обезпечи краткотраен ток на обекта. Този личен състав да бъде подготвен от квалифицирана компания. Досега “ВиК ” Търговище осигуряваха за община Омуртаг, техен елемент, за тяхна сметка, който превозваха всеки ден от Търговище до Омуртаг и назад. Да отремонтира контролните табла на първи напредък, с цел да може процесът на работа на помпите да е автоматизиран и да има отбрана, която защищава помпите от строшаване. За тази задача “ВиК ” Търговище обезпечи, за повторно, стеснен експерт,
който изготви диагноза и протокол за нужните възстановителни дейности, както и рекомендации за компании за планиране и осъществяване на такива контролни табла за автоматизация. Да се извърши тестване на хидрозащитите на втори напредък. За тази тясно характерна задача, “ВиК ” още веднъж подадоха ръка на Общината, като уговориха един от дребното експерти в България. Министерството на Здравеопазването би трябвало да даде наставление на РЗИ Търговище, за стартирането на водата към потребителя. За задачата е нужно община Омуртаг да реализира експресна връзка с Главния здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Да извърши 72 часови ел. проби на ел. инсталациите, след промяната на откраднатият трансформатор, кабели и други “ЕНЕРГО ПРО ВАРНА ” ЕАД също би трябвало да имат подготвеност да бъдат оптимално експедитивни, този път, с обезпечаването на краткотраен ток на първи напредък, откакто минат тези енерго проби и документалната работа. В писмо до кмета министърът на районното развиване също дава наставление за осъществяване документално да разпореди на шефа на „ ВиК “ ООД – Търговище осъществяване на дейности, нужни за привеждане във функционална валидност на помпените станции – част от посочения нагоре обект. Също да осигурите техническа редовност и сигурност на електрическите табла,
помпи, резервоари (както и актуализация на съществуващите планове на съоръженията) и санитарни условия на пространствата. Да възвърне и вкара в употреба съществуващия дизелов елемент, да проведете свързването му с помпена станция (ПС) на първи напредък, както и да осигурите непрекъснатото му и непрестанно действие. Също по този начин да възвърне електрическото зареждане на ПС първи напредък и да обезпечи провеждането на 72-часова проба за присъединението му към мрежата на ЕРП-Север. Сред предписанията са също да разпореди почистването на всички терени на ПС първи напредък, на ПС втори напредък, както и напорния контейнер междинна зона от шубраци и всевъзможни други боклуци. Министерство на регионалното развитие упорства кметът да обезпечи непрекъснато техническо наличие, както и физическа защита на обектите, формиращи помпените станции, при нужда срокът на бедственото състояние да бъде продължен.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР