Днес, 11 ноември, се проведе финалът на хакатона InnoAirChallenge: Справедлив

...
Днес, 11 ноември, се проведе финалът на хакатона InnoAirChallenge: Справедлив
Коментари Харесай

Хакатонът „InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска мобилност“ награди най-забележителните проекти за справедлив зелен преход и мобилност в София

Днес, 11 ноември, се организира финалът на хакатона „ InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска подвижност “, който събра на еднo място специалисти, представители на бизнеса, локалната власт и научните среди дружно с тимове от цялата страна и Европа.

Целта на събитието, намерено от Генчо Керезов, зам.-кмет по цифровизация на Столична община, и Мария Шаркова, шеф на DXC Technology, бе да развие и показа смели софтуерни решения за зеления преход в областта на градската подвижност в София.

Хакатонът е партньорство сред Асоциация за развиване на София (АРС), Столична община и DXC Technology. Финалът се организира онлайн през днешния ден от 11 часа в хъб Launchee. Инициативата стартира при започване на седмицата с 25 тима от 9 града и 3 страни, от които 15 минаха до финалната фаза на надпреварата и показаха своите планове пред журито и публиката.

Участници бяха хора от всички краища на България, на друга възраст и с разнообразни професионални ползи, а надпреварата бе допълнено от тим от Обединеното кралство. Основните провокации, които тимовете имаха за задача да решат, бяха свързани с четири съществени тематики – Мобилността като услуга, Следващото потомство спирки и направления на градския превоз, Улеснено паркиране и прилагане на паркомясто, както и Нуждата от замесване на жителите във взимането на транспортните решения.

В дните преди финала всички участници имаха опция да обсъдят концепциите си с разнообразни ментори с експертиза в осведомителните технологии, градската подвижност, зеления преход и умните технологии.

В деня на финала тимовете бяха оценени от експертно жури с представители на Асоциация за развиване на София, DXC Technology, Столична община, Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, Центъра за градска подвижност, Националното съдружие на общините в Р. България и Регионалния хъб на Европейския институт за технологии Комитет за изкуство и култура Климат.

Те оцениха плановете на база четири критерия: Приложимост на плана, Оценка на наличието, Техническо осъществяване и Презентация и отбрана.

На първо място в хакатона журито класира отбор DayOff с тяхната концепция ПаркИт, употребяваща квалифициран изкуствен интелект, с цел да направи улеснено паркиране в действително време като пресмята места за паркиране посредством потребление на към този момент конфигурирани камери на ЦГМ по улиците.  Второ място беше присъдено на G-Force с концепцията им за мобилно приложение Sofia Commute за закупуване и презареждане на билети и карти за градския превоз с опция за интегрира със съществуващи системи на Следствен отдел към окръжна прокуратура и ЦГМ. Третото място журито отреди за тим 1D с концепция за платформа с интерактивни карти, която отразява градското прекарване за пешеходци, ползващи градския превоз, за възстановяване на прилежащата инфраструктура.

Наградният фонд за първите три тима, който е на обща стойност от 15 000 лева, бе възложен от DXC Technology.

Наградата на публиката, обезпечена от Асоциация за развиване на София, присъдена посредством гласоподаване на повече от 1230 индивида онлайн, отиде при ученическия тим VEMNS Kinetics, които оферират първообраз на кинетична плочка, която при напън създава електричество, посредством потребление на електромагнитен генератор, а създадената сила може да бъде непокътната в батерия или да се употребява за превоз.

Асоциация за развиване на София даде и една поощрителна премия от 500 лева на тим Chaika app от Бургас за крауфсорсинг приложение за достъп до просвета и избор на направления на хора с двигателни увреждания.

DXC Technology също даде поощрителна премия от 500 лв. за училищен тим RANO за приложение InSofia, общ брой от информация за града – услуги, направления от колела, места с поправки, задръствания; информацията може да се подава от жители или да се събира от градски институции.

Наградите бяха връчени от Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси и опазване на здравето на Столична община, и представители на DXC Technology.

Ако желаете да гледате цялостния край на хакатона „ InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска подвижност “ и да се запознаете в детайли с всички планове, можете да го извършите тук.

Хакатонът е част от поредност в границите на плана INNOAIR, финансиран от европейската самодейност Иновативни градски действия (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе определен и стана част от общността на новаторските европейски градове. Той е и част от Програмата на Регионалния хъб на Европейския институт за нововъведения и технологии Комитет за изкуство и култура Климат.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР