Днес, 07 септември 2023 г., в Националния филмов център се

...
Днес, 07 септември 2023 г., в Националния филмов център се
Коментари Харесай

Филмът Уроците на Блага бе номиниран за участие в конкурс за Оскар

Днес, 07 септември 2023 година, в Националния кино център се организира съвещание на Комисията по подбора на българска номинация за присъединяване в надпреварата за интернационален пълнометражен филм на 96-ите награди „ Оскар “ на Американската кино академия. Комисията е в състав Людмила Христозова Дякова – ръководител и членове Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, гл. ас. доктор Деян Статулов и Христо Христозов, оповестяват от Националния кино център за значимата за България вест.

Комисията реши единомислещо българското предложение за 96-ите награди „ Оскар “ за интернационален пълнометражен филм да бъде филмът на Стефан Командарев „ Уроците на Блага “. Лентата е по сюжет на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, който е и режисьор. Оператор е Веселин Христов, а музиката е на Калина Василева.

Участват актьорите Ели Скорчева, Герасим Георгиев – Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки.

Когато пенсионираната и неотдавна овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна машинация, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на починалия си брачен партньор. Животът ѝ се прекатурва, тя осъзнава, че няма метод да си върне парите, до момента в който не получава примамливо, само че съмнително предложение за работа. Някога прецизната и почтена жена, постепенно стартира да прекрачва всичките си правила.

Фестивали и награди: Голямата премия „ Кристален глобус “ за най-хубав филм, премията за най-хубава женска роля на Ели Скорчева, премията от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални полезности – МФФ Карлови Вари 2023; публична конкурсна стратегия на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР