Длъжностите на Александър Морфов и Велислава Кръстева са били закрити,

...
Длъжностите на Александър Морфов и Велислава Кръстева са били закрити,
Коментари Харесай

Директорът на Народния театър обясни защо е уволнил Александър Морфов

Длъжностите на Александър Морфов и Велислава Кръстева са били закрити, с цел да се резервира Народният спектакъл. Това съобщи шефът на институцията Васил Василев, представен от БНР. Той посочи, че спектаклите на Морфов не са свалени от афиша на театъра.

За първите два месеца на годината приходите на Народния спектакъл са един милион и 250 000, добави Василев. Той изясни, че се е борил четири месеца, с цел да резервира институцията и достолепието на екипа.

От думите му стана ясно, че Александър Морфов е сключил два контракта за приемане на авторски права върху неговите спектакли – " Хъшове " и " Животът е прелестен ", и те ще останат в афиша на театъра. Ако някой желае да смъкна представленията, това не съм аз, сподели Василев.

Той посочи, че назначенията на Александър Морфов и Велислава Кръстева са направени по негова самодейност в качеството му на шеф на театъра.

" Личностите в Народния спектакъл не значат нищо. Народният спектакъл значи и в случай че сме родени за идеята, ние ще отстояваме концепциите на Народния спектакъл. На театъра написа " Иван Вазов ", не " Александър Морфов ". Народният спектакъл е отворен за достиженията на всички български и европейски режисьори и те би трябвало да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани. И в това е казусът ", посочи той.

Ние сме в Европа, имаме различен взор и светоглед, има един различен свят, в който се работи по различен метод и ние почитаме създателя, сподели още Васил Василев.

Докато шефът на Народния спектакъл даваше конференция, пред министерство на културата се организира митинг в отбрана на Александър Морфов.

Оставката на шефа на Народния спектакъл желаеха театрални и кинодейци, публицисти и представители на цивилен организации.

Актьорът Валери Йорданов заяви пред медиите, че досега над 6000 души са подкрепили няколко подписки за оставка на сегашния шеф на Народния спектакъл Васил Василев, в поддръжка на Александър Морфов и в поддръжка на спектаклите на Явор Гърдев и Александър Морфов.
 
„ Днес в допълнение е импортирана още подписка от 1006 индивида. Сами са се организирали жители, които благодарят на господин Василев за изгубеното време и за напъните и го молят да напусне Народния спектакъл и да си тръгне, тъй като очевидно театърът не може да действа по този метод “, сподели Йорданов, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му, подписките са подкрепени от жители на Пловдив, Варна и София.
 
Аз поддържам Александър Морфов, тъй като това е едно групово ликвидиране, сподели пред Българска телеграфна агенция режисьорката Лилия Абаджиева.

„ Съжалявам, че би трябвало да го кажа, само че в действителност съгласно мен е нужен някакъв регулаторен механизъм, който, от една страна, да конституира едни нови правила при състезанията. От друга, да може по някакъв метод да се упражнява надзор. Изборната стратегия, с която кандидатства актуалният шеф, включваше, по някакъв метод, Александър Морфов. Между другото, още трима от претендентите за шеф на Народния спектакъл показаха своето предпочитание да работят с него “, сподели Абаджиева.
 
 „ Отхвърлени или по свое предпочитание, интелектуалците напуснаха полето на решаването на огромните въпроси, които стоят пред обществото ни. Както споделя Макс Вебер, политиците и интелектуалците работят разнообразни неща, само че в една посока. Разбира се, ние сме доста надалеч от тези времена.  В историята на българската интелигенция може да се наблюдава по какъв начин тя е еволюирала и какво е било мястото й в обществото “, добави режисьорката.
 
„ Ние някак си сами предадохме доста територии и това, което се случва сега, е резултат от едни доста дългогодишни процеси на разпад на етиката изобщо в полето на театъра, разпад на доста равнища. Трябва да стане ясно, че не трябва да бъде ръководен който и да е български спектакъл еднолично “, счита Лилия Абаджиева.
 
„ Подписал съм си контракта с шефа отдалечено, като съм декларирал, че не искам да се срещам очи в очи с този човек. За мен този човек е фалшив. Той е несъответстващ и е нездравословен, той пречи на театъра. Той би трябвало да бъде махнат “, сподели артистът Камен Донев пред медии.
 
„ Разбира се, че ще играя в Народния спектакъл. Когато публиката ме харесва и ме желае, и аз я искам и обичам това, което върша, естествено, че ще го върша “, сподели още той. „ Ние ще предложим и ще създадем подписка за свалянето на Васил Василев и за смяна в закона и метода, по който стават назначения на шефове, изключително що се касае до Народния спектакъл. И също по този начин ще настояваме да се измисли метод за надзор над шефовете “, разяснява Камен Донев.
 
„ Това е вътрешен проблем. В театъра доста по-страшни работи са ставали и никой не е схванал. (…) Подкрепям Александър Морфов, тъй като постоянно е добре да стоиш на страната на гения и на можещия човек, а не на някакви измислени административни мишоци “, сподели артистът Тончо Токмакчиев.
 
„ Какъв съм аз, с цел да желая оставката на шефа. (…) Аз просто пазя позицията на Александър Морфов. Той по този начин е осъден, че все едно не може да работи на никое място към този момент “, добави артистът.
 
„ Театрални режисьори има доста положителни. Няма да ги изреждам, тъй като ще изпусна някой. Обаче това, което прави Сашо Морфов, то е към този момент в различен тип хармония, друго нещо. Това е връх в нашата просвета. И с него да се подиграват, това е скотщина “, сподели режисьорът Георги Стоев-Джеки.
 
Сред пристигналите да поддържат митинга бяха също актьорите Ани Вълчанова, Василена Винченцо, Велизар Бинев, Владимир Люцканов, Владимир Михайлов, Даниел Цочев, Диана Любенова, Касиел Ноа Ашер, Къци Вапцаров, Руси Чанев, Стефан Денолюбов, писателят и тв водещ Иво Сиромахов, медийният специалист проф. Нели Огнянова, жители.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР