Джулай Морнинг е хубав български празник от народа за народа

...
Джулай Морнинг е хубав български празник от народа за народа
Коментари Харесай

Копърка на Джулай

Джулай Морнинг е прекрасен български празник от народа за народа - чисто българска традиция, основана от тукашните разклонения на хипи придвижването през 80-те години. Хора се събират да посрещат изгрева на първото юлско утро - по едноименната ария на  " Юрая Хийп ", които пък вземат името на групата си от романа " Дейвид Копърфийлд " на Чарлз Дикенс. 

Дейвид Копърфийлд на Дикенс е положително момче с сложен живот и благородно развиване - характерен позитивен воин на Дикенс. Но Дейвид Копърфийлд е и фамозен ментарджия, или както е признато да се казва - илюзионист, магьосник. Фокусникът Копърфийлд е наш съвременник, идвал е в България със сума тирове техника да демонстрира зрителни измами за доста пари. 

Фактически обаче и този Копърфийлд идва директно от Дикенс, тъй като фокусникът си е избрал псевдонима тъкмо от романа.

Юрая Хийп от своя страна е характерен негативен воин на Дикенс - подъл, лицемерен, вероломен подлизурко, който дебне своя момент. В романа на Дикенс едвам не прецаква положителния Копърфийлд и неговата избраница, която Юраята желае за себе си!

Относно Копърфийлд. Ясно, че е нещо за ястие, само че не е копърка - уместно мезе за Джулай Морнинг; нито копър - подправката, която отличава таратора от дзадзикито. Copper на британски е пчелен мед, а field - поле, зона. С повечко въодушевление и въображение можем да преведем Копърфийлд като Медената питка.

И като търкулнем тая питка по хълмовете на времето, ще забележим по какъв начин Джулай Морнинг от празник на българските хипита последователно приобщава и останалите българи, които нямат ползи към хипи културата; и дори не единствено българи, ами и рок пенсионери като Джон Лоутън - някогашен член на  " Юрая Хийп ", който не е имал общо с групата, когато е основана песента July Morning, но в България Лоутън става прочут тъкмо като реализатор на тази ария и от доста години е неизменима част от традицията за честване на Джулай.

Приключваме на това място, тъй като където свършва анализът - започва празникът!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР