Джована и Яго се запознават на парти. След като смъртоносен

...
Джована и Яго се запознават на парти. След като смъртоносен
Коментари Харесай

Бразилската режисьорка Юли Жербасе: Пандемията е сюрреалистична, очаквайте извънземни

Джована и Яго се срещат на празненство. След като гибелен облак надвисва над града, те са принудени да разчитат единствено един на различен. Месеците минават, цялата планета е под карантина... Когато през 2017 година написа този научно-фантастичен трилър, Юли Жербасе не може да допусна какъв брой настояща ще се окаже тематиката.

„ Филмът носи нужната на всички нас в тези времена щипка оптимизъм – поради неуместното време, в което и филмът, а и ние самите сме разположени. Това е лиричен филм, извънредно добре изработен от една млада, 31-годишна бразилска режисьорка “. Това уточни журито на „ София филм фест “ (2021) с ръководител Тео Ушев, откакто присъди огромната премия на „ Розовият облак “.

Снимка: Даниел Димитров

Жербасе е основала филм, който гали и реже по едно и също време – без да ти дава опция да мислиш по различен метод, с изключение на в посоката на осъзнаване. Това е късмет за фена не просто да преживее и злополуката, и катарзиса. В рамките на 105 минути се редуват светове и контрасти, които наготово сервират историята и за началото, и за края. И за това, че единствено от хората зависи продължителността на тяхното битие...

Снимка: Даниел Димитров

Юли Жербасе – за „ Розовият облак “ и за розовите облаци в живота, за пророчеството на нейните филми, пандемията, за това по какъв начин се реализира достоверност в киното и за бъдещите й планове.

Започвате да се занимавате с постановка на 20-годишна възраст. Не е ли прекомерно нежна тази възраст за Вашата специалност?

- Всъщност, аз започнах с късометражно кино и това върших съвсем 10 години. Междувременно, работех като асистент-режисьор и за мен тази предходна процедура беше добре пристигнала.

Имате шест късометражни кино лентата. Как избирате тематиките и по какъв начин избрахте тематиката за първия от тях?

- Дайте ми малко време да си спомня (Смее се – бел. а.).

Аз учих кино в университета и някои от хората, които срещнах там, както и някои от тези, с които работих по своите късометражни филми, се появиха по-късно и в „ Розовият облак “.
„ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе „ Розовият облак “, реж. Юли Жербасе
Първите ми филми бяха ориентирани към младежи, към деца и тинейджъри, и бяха по-забавни като тематики. Последният ми късометражен – The Stone, както и „ Розовият облак “ са към този момент филми, ориентирани към по-възрастните. Това, което вършат там, е да проучвам взаимоотношенията в фамилията, сред хората, сред двойки. И нещата надалеч не са толкоз занимателни.

Винаги ли би трябвало да има персонален миг в един филм, с цел да се получи по-истински и по-реалистичен?

- Филмите, които върша, не са свързани с моя живот. Но във всяка лента, във всеки един от моите герои, аз мога да намеря нещо от себе си и да се свържа с този воин. Мога даже да се разпознавам с него...

Снимка: Даниел Димитров

Например, в „ Розовият облак “ могат да се разпознат и с Джована, и с Яго. Има дни, в които съм повече единия, и други дни, в които съм повече другия...

Много забавно е, че Ви зададох три въпроса и в нито един от тях не попитах за „ Розовият облак “, а той присъстваше във всеки от отговорите...

(Юли Жербасе се смее се – бел. а.)

Ето го и въпросът за „ Розовият облак “: Колко пъти видяхте розови облаци през последната година и половина?

- Много е смешно, тъй като откогато снимах кино лентата, другари, познати и близки непрестанно ми изпращат фотоси на розови облаци. Ето за какво, през това време видях доста, доста фрагменти на розови облаци.

Казвате, че облакът е в нежно розово, тъй като би трябвало да е иронично. Иронията ли би трябвало да е измежду главните изразни средства на един създател?

- Аз самата доста одобрявам иронията като изразно средство и прийом. Но всичко зависи от тематиката, която си подхванал.

Снимка: Даниел Димитров

За мен беше значимо облакът да не наподобява застрашителен и заплашителен, а в противен случай – хубав, гальовен и розов. В същото време, той е нещо, което убива за 10 секунди... Харесвам иронията, само че тя не е главната ми цел.

Обичате ли да изтощавате актьорите си, с цел да наподобяват по-автентично на екран?

- Накрая на всеки снимачен ден те са изморяваха по натурален метод. Но аз не върша по двайсет дубъла на всяка сцена. Снимахме кино лентата съвсем напълно хронологично. Така че най-после актьорите в действителност бяха малко по-изморени, в сравнение с първоначално.

Останалото, което виждате – като бледи лица, изтощени очи, остаряване и други прочувствени положения, е заслуга на гримьорите.

Смятате ли, че пандемията е сюрреалистична?

Да, считам, че е сюрреалистична. (Смее се с глас – бел. а.)

Когато хората към мен носят маски, имам възприятието, че вземам участие в научно-фантастичен филм. Нещата са леко неуместни...

Знам, че идващият Ви план е точно научна фантастика? Има ли възможност и той да се окаже оракулски и действителност?

- (Смее се с глас – бел. а.) Някои другари ми споделят: „ Юли, апелирам те, направи най-сетне филм, в който всички са щастливи, няма беднотия, няма войни и всичко е съвършено – с цел да стане действителност “.

Един в действителност розов филм....

- Да, като живот през розови очила. Но това ще бъде един извънредно скучен и отегчителен за гледане филм.

И въпреки всичко, открехнете малко от тематиките в този предстоящ филм. Бих желал да знам бъдещето си...

- (Смее се – бел. а.) И по този начин...

Снимка: Даниел Димитров

В него има научно-фантастични детайли, както и в „ Розовият облак “, само че не става въпрос за двойка, а за две сестри, в чийто живот се появява извънземно. Така, че, оглеждайте се за извънземни в бъдеще...

Нека приключим оракулски. Как виждате света след пет години?

- Надявам се, в Бразилия да имаме по-добър президент тъй като актуалният е ужасяващ. Надявам се до тогава пандемията да е свършила. Ако единствено тези две неща се случат, би било грубо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР