Джорджа Мелони събра 35 лидери от Черния континент, бяха и

...
Джорджа Мелони събра 35 лидери от Черния континент, бяха и
Коментари Харесай

Европа съблазнява Африка с италианския план „Матей“

Джорджа Мелони събра 35 водачи от Черния континент, бяха и шефовете на Европейски Съюз
Рим дава 5,5 милиарда евро за развиване на 5 бранша

Африканците гневни, че не знаели нищо за плана

Премиерката на Италия Джорджа Мелони събра в Рим водачите на 35 африкански страни за икономическа конференция под надпис “ИталиАфрика ”. Министър-председателката срещна гостите си с проекта на нейното държавно управление за подкрепяне на стопанското развиване, образованието и опазването на здравето на Черния континент.

Инициативата е наречена “Матей ” - на името на италианския държавен управител Енрико Матей, който през петдесетте години на предишния век вкарва Италия в международния бизнес за рандеман и преправка на нефт, залагайки най-много на Африка, само че съгласно мълвата е премахнат през 1962 година от огромните акули по това време в енергетиката.

Форумът в Рим бе почетен от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от президента на Европейския съвет Шарл Мишел, които стояха непрестанно до Джорджа Мелони. Този факт бе пояснен от политическите наблюдаващи на Апенините като безусловна поддръжка от Брюксел на проекта “Матей ” и като твърдо желание в реализирането му да бъдат включени всички страни-членки на Европейски Съюз.



На конференцията “ИталиАфрика ” в Рим участваха 15 държавни глави, 9 министър председатели и 11 министри на външните работи от африкански страни.

Настроението в постройката на Сената на италианския парламент, където се състоя конференцията, бе тържествено, ведро, оптимистично, само че то бе попарено от ръководителя на Комисията на Африканския съюз Муса Факи. Ами някогашният външен министър на Чад разкритикува грубо уредниците на форума със забележката, че нито той, нито който и да било от неговите “съконтиненталци ”, е бил осведомен авансово за проекта “Матей ” и включен в неговата разработка, нито пък е бил желан съвет от Африканския съюз за неговото дейно използване.

Наблюдателите на авторитетните италиански всекидневници “Република ” и “Стампа ” проучиха в детайли изявлението на Факи и стигнаха до извода, че желанията на Джорджа Мелони и на шефовете на Европейски Съюз да съблазнят Африка с самодейността за икономическо подкрепяне са чиста проба сметка, направена без кръчмар. Критично настроени към държавното управление политици пък от опозиционните обединения Демократическа партия и “Пет звезди ” подчертаха дебело в изявления, че с сходни парадни сбирки Италия и целият Европейски съюз надали ще съумеят да съблазнят Африка, камо ли да се преборят с конкуренцията за въздействие на Черния конинент най-много на Китай и Русия. Които съгласно въпросните авторитетни фигури на първо място от италианската левица към този момент били стъпили крепко там и за огромно страдание на нас, европейците, се употребили с огромен престиж.

Но какво даде обещание Италия посредством премиерката си Джорджа Мелони на изслушалите я 15 държавни глави, 9 министър-председатели и 11 министри на външните работи на африкански страни? Като начало Рим ще даде 5,5 милиарда евро за вложения в страните от Черния континент в пет значими бранша на обществено-икономическия живот - обучение и професионално образование, опазване на здравето, селско стопанство, водоснабдяване и рандеман на “зелена сила ”. В първичния си вид проектът “Матей ” е предвиждал и съществени капиталовложения в инфраструктурата на африканските страни, само че след това тази точка е била зачеркната, защото самичък по себе си браншът изисква неведнъж повече средства.

Както Урсула фон дер Лайен, по този начин и Шарл Мишел поддържаха горещо самодейността на Рим, очевидно виждайки в нея опция за възпиране на незаконната имиграция към Стария континент. Съответно и двамата показаха вяра, че в бъдеще проектът “Матей ” ще бъде уголемен и подкрепят с неведнъж повече пари от сегашните, обезпечени от общия бюджет на Европейския съюз. Джорджа Мелони даде обещание също по този начин на гостите си, че ще включи проблемите на Африка в дневния ред на предсоящата в средата на юни в южната италианска област Пуля среща на Г-7. Тоест на годишния конгрес на водачите на седемте най-развити страни в света, без Китай, несъмнено.

Лявоцентристката съпротива в Рим атакува много африканската самодейност на кабинета, само че не тъй като не желае подпомагането на Черния континент, а по простата причина, че заделените за проекта “Матей ” 5,5 милиарда евро били взети от нужни на страната фондове. Така да вземем за пример 2,5 милиарда евро били извадени от държавните средства, планувани за интернационално коопериране, само че не и за помощи, а другите 3 милиарда евро били взети от парите за битка с последствията от климатичните проблеми.

Правителството се оправда, че било протегнало ръка на въпросните средства, защото те оставали неизползвани заради неналичието на съществени планове и в двата бранша.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР