Джордж Сорос, основателят и председател на фондация Отворено общество, обяви,

...
Джордж Сорос, основателят и председател на фондация Отворено общество, обяви,
Коментари Харесай

Сорос обеща 100 млн. евро за създаването на нова ромска фондация

Джордж Сорос, създателят и ръководител на фондация " Отворено общество ", разгласи, че ще обособи поддръжката си за ромските общности в Европа посредством основаването на нова фондация, и даде обещание 100 милиона евро за тази цел. Миналата седмица синът му, Алекс Сорос,публикува авторска публикация в европейското издание на " Политико ", съгласно която " Отворено общество " не си потегля от Европа, а единствено трансформира целите си.

​​​​​​​ " Ромската фондация за Европа ", която ще бъде самостоятелна от " Отворено общество ", ще стартира активността си от януари със седалище в Брюксел, показаха от " Отворено общество ". Желко Йованович, шеф на отдела за ромски начинания на " Отворено общество ", ще оглави новата фондация.

" Това е същински европейски план, тъй като ние сме най-голямата малцинствена общественост в Европа, а също и най-пренебрегваната и най-онеправданата ", сподели той пред Асошиейтед прес. " Така че като се поддържа развиването на най-онеправданите, се поддържа развиването на цялото общество. "

В Европа живеят сред 10 и 12 милиона роми, а към 6 млн. от тях живеят в Европейски Съюз, което ги прави най-голямото на континента етническо малцинство. Значителна част от общността оповестява, че страда от дискриминация и икономическо изключване, а също и от висока степен на беднотия и по-ниски равнища на публична претовареност, показва Европейската комисия.

Алекс Сорос, ръководител на управителния съвет на " Отворено общество " и наследник на създателя на организацията Джордж Сорос, се изрича в подобен дух и съобщи, че активността на новата фондация ще бъде освен в полза на ромите, само че и на цяла Европа.

" Убеден съм, че новата фондация ще бъде динамична мощ - отдадена на реализирането на цялостния капацитет на ромите и превъзмогването на надълбоко вкоренените загради, пред които те се изправят ", сподели Алекс Сорос.

През юли той разгласи, че " Отворено общество " доста ще реформира структурата си и ще редуцира 40 % от сътрудниците си по света. Организацията спря краткотрайно за период до февруари даването на нови грантове. Също през юли управлението на " Отворено общество " е уведомило чиновниците си в Берлин, че ще приключи огромна част от активността си в Европейски Съюз, излиза наяве от имейл, забелязан от Асошиейтед прес.

Миналата седмица Алекс Сорос разгласява авторска публикация в европейското издание на " Политико ", съгласно която " Отворено общество " не си потегля от Европа, а единствено трансформира целите си и посочи активността на организацията в Украйна, Молдова и на Западните Балкани. Същевременно той даде обещание поддръжката за учредения от Джордж Сорос Централноевропейски университет и ромите да продължи.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР