Автор: Диляна Гайтанджиева, obektivno.bgВъоръжените сили на Украйна започнаха да използват

...
Автор: Диляна Гайтанджиева, obektivno.bgВъоръжените сили на Украйна започнаха да използват
Коментари Харесай

Диляна Гайтанджиева: Украйна атакува Русия с балони, оборудвани с български мини

Автор: Диляна Гайтанджиева, obektivno.bg

Въоръжените сили на Украйна започнаха да употребяват нови оръжия – балони, оборудвани за стартиране на минометни снаряди.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу заяви, че съветската противовъздушна защита е свалила 37 украински балона. Кремъл съобщи за пет свалени балона на 18 април и още два на 20 април – единият е стигнал до Москва. Друг балон се разруши на съветска територия през март.

 

От снимки, публикувани в Телеграм, се вижда, че един от свалените балони е щял да пусне българска мина – 82 мм HE 82 M, произведена от военния цех „ Арсенал “ в Казанлък. Лотът на мината е 09-23, което значи, че е създадена преди няколко месеца.

 

82 мм HE 82 M се създава от военния ни цех „ Арсенал “ в Казанлък.

Украинските балони се ръководят благодарение на електроника, в това число сателитна навигация, което дава опция за насочването им със забележителна акуратност на дълги дистанции.

Балоните употребяват специфични стратегии за поправяне на курса според от вятъра. Въоръжените сили на Украйна целят да употребяват височинни балони за бойкот в стратегическата дълбочина на съветската защита, както и за похищение на вниманието на съветската противовъздушна защита.

 

Откритата мина е 82 мм HE 82 M, фотография: Телеграм

Украинците започнаха да ползват съветската тактичност, която беше употребена за първи път през февруари 2023 година. Тогава въоръжените сили на Украйна оповестиха прехващането на няколко съветски балона. Това бяха общоприети метеорологични балони, оборудвани с радарни рефлектори, употребявани като стръв за покриване на комбинирани удари от крилати ракети и безпилотни летателни апарати.

Китай също рутинно разполага балони над западната част на Тихия океан и даже изпрати няколко да летят над Съединените щати предходната година.

Балоните могат да се употребяват като ефикасни асиметрични оръжия. Те могат да доближат оперативни дълбочини, които са недостъпни за общоприетите безпилотни летателни апарати, с минимални разноски и риск. Електронните съставни елементи, открити в останките на свалени съветски и украински балони, показват високо равнище на техническа трудност: оборудването включва Bluetooth микроконтролери и GPS тракери. Освен това тези модули могат да бъдат закупени даже от AliExpress.

 

82 мм HE 82 M, създадена от военния цех „ Арсенал “ в Казанлък, е трябвало да бъде пусната от един от свалените украински балони в Русия, фотография: Telegram/Mash

Употребата на балони е остаряла военна тактичност. Балони са употребявани при нападението на Австрия над Венеция през 1849 година. Японската войска употребява запалителни балони FuGo по време на Втората международна война. Съвременното олицетворение обаче наподобява доста по-напреднало: балоните могат да пътуват благодарение на стратосферни ветрове на големи дистанции.

Наличието на радарни рефлектори на тези балони също демонстрира тактика с двойна приложимост. От една страна, те могат да се употребяват за въздушна снимка и вероятно дезориентиране на вражеските отбрани. В същото време балоните са забележими за радарните системи, което води до привършване на системите за противовъздушна защита. Това значи, че балоните работят като примамки (като американските ракети ADM-160 MALD, изстрелвани дружно с ракетите Storm Shadow).

„ Украинските удари с дронове (а към този момент и с балони – б.р.) против цели в Русия… евентуално усилват натиска върху наличните съветски средства за противовъздушна защита “, Институтът за проучване на войната във Вашингтон.

Според Army Recognition отговорът на възходящото потребление на военни балони може да бъде възраждането на плана за съветския аероплан M-17 „ Стратосфера “.

Разработен през 60-те години на предишния век, този аероплан е планиран да противодейства на американските разследващи балони. Общо са основани 3 такива дозвукови височинни самолета, само че те в никакъв случай не са давали бойно дежурство. В края на Студената война беше основан по-успешен стратосферен разследващ аероплан – M-55 „ Геофизика “, който евентуално би могъл да се употребява и за битка с противников балони.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР