Джордж Фридман, Геополитикал фючърс“Американската политическа система се трансформира на всеки

...
Джордж Фридман, Геополитикал фючърс“Американската политическа система се трансформира на всеки
Коментари Харесай

САЩ са все по близо до кризисна трансформация

Джордж Фридман, „ Геополитикал фючърс “

Американската политическа система се трансформира на всеки 50 година Последната промяна настъпи при ръководството на Роналд Рейгън, а идната ще пристигна на изборите през 2028 година

Проблемите на Китай, способността на Русия да победи Украйна, икономическото положение на Европа и войните в Близкия изток - всички тези тематики са извънредно значими, само че нито една от тях не е толкоз основна, колкото Съединените щати - страната с най-голямата стопанска система в света и с военна мощност, която, в случай че бъде изцяло разгърната, може да има решаваща роля.

Някои от вас може би си спомнят за нашия модел на циклите, който сега алармира за все по-интензивни политически, обществени и стопански проблеми, които ще продължат до изборите през 2028 година, когато ще бъде определен нов президент и без значение от неговите стремежи ще промени трагично посоката на развиване на страната.

Преди няколко месеца смятах, че няма да се наложи да чакаме до 2028 година, а че изборите през 2024 година може да са сигнал за смяната. Това не се случва. Или, по-точно казано, историческият модел на смяна на всеки 50 години продължава.

Последният временен миг беше президентството на Рейгън,

което стартира преди 43 години.

За да разберем идните промени, е добре да си спомним за последния цикъл през 70-те години на предишния век. Това десетилетие беше белязано от война със доста влияние върху американската стопанска система, съчетана с петролно ембарго. Президентът Ричард Никсън приключи връзката сред $ и златото. Последваха всеобща безработица, трагична инфлация и зашеметяващо високи лихвени проценти. Износът от Япония шокира локалните производители на коли. Гневът против войната във Виетнам докара до обществени спорове в Съединени американски щати, като в края на 60-те години расовите спорове прераснаха в протести в Детройт, а през 1970 година протестите в кампуса в щата Кент станаха смъртоносни, когато студенти бяха убити от Националната армия. В последна сметка Никсън подава оставка, с цел да избегне импийчмънт и вероятно затвор.

Хаосът се разраства през 70-те години на ХХ в., само че повода за него е икономическата обстановка, в която се корени хаосът, а президентът се пробва да употребява модела от предишния цикъл, с цел да реши проблемите. По време на депресията президентът Франклин Рузвелт се опита да усили налозите на богатите и корпорациите и се пробва да насочи парите към бедните. Това, както и Втората международна война и основаните от нея работни места, сложиха завършек на рецесията. Продължаването на този модел през 70-те години на ХХ век обаче сътвори нов проблем: дефицит на капиталов капитал. Единственото решение беше промяна, прекачване на данъчната тежест от инвеститорската класа към междинната и по-ниската класа, което усили продажбите на предприятията и търсенето на служащи. Президентът Джими Картър и Демократическата партия се опълчиха на това превръщане на модела на Рузвелт - което е обикновено за обвързваните с последния цикъл - и през 1980 година президент стана Роналд Рейгън. Той преследва единствената опция: трансформиране на данъчния кодекс. Това проработи добре, само че в този момент този цикъл е завършил. Изминаха съвсем 50 години и преходът към нов модел е неминуем.

Точно както икономическата рецесия доближи своята кулминационна точка през втората половина на 70-те години на ХХ век, дружно с всички останали борби, същото нещо се обрисува в този момент през 2020-те години и ще стане най-интензивно до изборите през 2028 година

Все още не е явен цялостният ред на борбата,

като се изключи икономическата рецесия, която се развива вследствие на основаването на непотребни пари от страна на държавното управление и произлизащата от това инфлация. Както и при Картър обаче, тя не е устойчива. Наред с това се следи и зашеметяващото количество студентски задължения, които се вливат в университетите, позволявайки им да реализират планове, които подкопават главната им задача и поддържат расово напрежение. Същественият проблем още веднъж е уместността на данъчната система в една изменяща се действителност, само че системата е единствено външната страна на една доста по-сложна действителност.

Независимо от това кой ще бъде определен за президент, в обществото ще има яд и боязън, както беше през 1980 година, когато гласоподавателите избраха артист, чиито врагове имаха вяра, че е профан. Но в реалност президентът ръководи, а не ръководи. Действителността е тази, която постанова дейностите, а новият президент ще усети натиска и ще реагира. Важно е да не се фокусираме върху самия президент, а върху разбирането на казуса. Докато търсим водачество, нито един от претендентите за президентския пост няма да успокои системата. Това би трябвало да стане по-късно. Говорил съм за това и преди, само че в този момент сме все по-близо до рецесията. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР