Джон Съливан приключи работата си като посланик на САЩ в

...
Джон Съливан приключи работата си като посланик на САЩ в
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ напусна Москва, негов наследник още не е номиниран

Джон Съливан завърши работата си като дипломат на Съединени американски щати в Русия и през днешния ден напусна Москва, оповестиха от пресслужбата на дипломатическата задача. Това е и краят на кариерата му в американската администрация, добавя.

Новината е ненапълно изненадваща, защото президентът Джо Байдън даже не е номинирал негов правоприемник на поста и нормално упълномощеният титуляр остава, до момента в който дойде нов дипломат или получи втори мандат от Вашингтон. Посолството ще оглави Елизабет Руд със статут на шарже д`афер.

Поддържането на дипломат в Москва, който към този момент познава основните играчи там, бе сигнал, че администрацията остава отворена за дипломация и работа с Русия, където това е допустимо.

Съливан беше назначен през декември 2019 година от президента Доналд Тръмп и работи на тази позиция близо три години, колкото е общоприетият посланически мандат на представител на Съединени американски щати. Но след идването в Белия дом на Джо Байдън администрацията реши, че избира да се възползва от 40-годишния му опитът да работи с петима президенти. Той бе зам.-държавен секретар и заемаше управителни постове в министерствата на правораздаването, защитата и търговията.

На 6 юни Съливан сподели, че Москва и Вашингтон могат да затворят посолствата си, само че това би било огромна неточност. Според него администрацията на президента на Съединени американски щати надали ще поддържа подобен ход. " Мога да си показва единствено една единствена причина, заради която Съединени американски щати ще бъдат принудени да затворят посолството си - в случай че не е безвредно да го оставим отворено ", изясни той.

Москва приказва нееднократно в последно време за разкъсване на връзките сред страните. Тази обстановка може да значи затваряне на посолствата в Русия и Съединените щати. Посланикът изрази вяра това да не се случи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР