Джон Макенроу, бивш номер 1 в световната ранглиста и носител

...
Джон Макенроу, бивш номер 1 в световната ранглиста и носител
Коментари Харесай

Макенроу за Sportal.bg: Опасявам се, че Григор ще си остане огромен, но нереализиран талант

Джон Макенроу, някогашен номер 1 в международната класация и притежател на 7 трофеи от Големия шлем, даде извънредно изявление за Sportal.bg, със съдействието на Евроспорт, в което приказва за Григор Димитров, Серина Уилямс, Роджър Федерер и други настоящи тематики към US Open. Големия Мак още веднъж е част от екипа специалисти на Евроспорт – малкия екран, която предава US Open за българските тенис почитатели и обичайно е измежду най-интересните коментатори на настоящите тематики в международния тенис.

Григор Димитров и тази година не завоюва трофей от Големия шлем. Мислиш ли, че в миналото ще успее да го направи?

Честно казано, не знам, в действителност. Понякога съм уверен, че ще успее, различен път съм уверен, че няма. Ако ме бяхте попитали преди няколко години, отговорът щеше да бъде твърдо „ Да “. Сега обаче нещата са по-различни. На Australian Open изигра доста мощен ½-финал против Надал. Според мен, това беше най-силният мач в кариерата му. След това обаче още веднъж се заредиха неубедителни резултати и всички си споделиха „ Хайде, отново “. В Синсинати още веднъж беше на топ равнище и изглеждаше, че най-сетне е подготвен да влезе в клуба на най-големите. След това обаче пристигна отпадането още във втория кръг на US Open. Григор е положително момче, тренира крепко, отношението му е вярно, само че все пак се притеснявам, че ще си остане един голям, само че неосъществен до дъно гений. Силно се надявам да ме опровергае.

Изненада ли те загубата на Роджър Федерер от Хуан Мартин дел Потро и по-специално мненията на швейцареца след мача – че още първоначално е усещал, че ще отпадне, в случай че играе против в действителност мощен противник?

Всъщност не, не изключително. Още от началото на US Open си личеше, че Федерер не е 100 % подготвен. Играта му беше много неубедителна спрямо това, което всекидневно сме привикнали да виждаме от него. За пръв път от началото на годината си личеше, че този човек е на 36 години. В Синсинати беше отпочинал и възобновен и това сътвори усещането, че ще показва мощна форма на US Open, само че както видяхме, не се случи по този начин. Това обаче по никакъв метод не омаловажава това, което Федерер направи през тази година. Това е най-невероятното показване от състезател на неговата възраст, което в миналото съм виждал. Да завоюва 3 от 4 трофеи от Големия шлем в границите на година щеше да е прекалено много даже за него.

Много се изговори за травмите на играчите от челото на ранглистата през тази и предходната година. Смяташ ли, че някои от по-младите играчи като Димитров, Тийм и Раонич ще съумеят да употребяват този късмет и да завоюват трофей от Шлема следващата година. Чии шансове са най-големи съгласно теб?

Това е доста значим миг за тях. Мисля, че в случай че не пробият следващата година, няма да пробият въобще, тъй като зад тях ще дойдат още по-млади играчи, които също ще имат вяра в себе си. Вижте да вземем за пример Шаповалов. Предвид резултатите от US Open, той като нищо ще си каже „ Аз съм по-добър от тях, за какво би трябвало да очаквам първо те да завоюват нещо? “. Според мен огромното отчаяние на шампионата беше Григор Димитров. Мисля, че Рубльов е доста надарен състезател и има качествата да бъде в Топ 10 след време, само че това не трансформира обстоятелството, че Димитров игра безобразно против него. Не знам дали не си е повярвал задоволително или е бил разконцентриран по някаква причина, само че представянето му беше просто недопустимо. Напоследък прекарвах много време с Милош Раонич и той е напълно наясно, че възможностите му понижават с всеки иминал шампионат. Хубаво е, че го осъзнава и има психологичческата настройка да го промени. Предстои обае по-трудното - да го направи.

На US Open видяхме и идващото потомство от гении - Зверев, Шаповалов, Рубльов... Кой от тях пръв ще завоюва купа от Големия шлем, съгласно теб?

Към сегашния миг съм най-склонен да заложа на Зверев. Рубльов още се развива, до момента в който Шаповалов сподели страхотна експедитивност и динамичност, само че ясно се видя, че му липсват опит и психическа резистентност. Той имаше чудесна опция да направи нещо огромно на този шампионат, само че може би напрежението му пристигна допълнително. Когато огледа обратно след 7-8 години, това може към този момент да няма значение. В момента обаче наподобява по този начин, като че ли Шаповалов изпусна първия си огромен късмет. Борна Чорич има гений, само че в последно време бележи сериозен спад във формата си, не знам за какво. Кириос също е страховит гений, само че съгласно мен просто не се старае задоволително. Тиафо ми направи положително усещане. Мисля, че в случай че продължи да се развива по този метод, ще бъде фактор в бъдеще.

Нека да се насочим към дамите за малко. Патрик Муратоглу показа, че Серина Уилямс желае да се върне на корта за Australian Open. Спорно е в каква форма ще бъде тогава, само че в случай че кариерата ѝ завърши през днешния ден, къде измежду великите тенисистки би я сложил?

Тя е най-хубавата, несъмнено. Серина е най-харизматичната и респектираща тенисистка, която в миналото съм виждал и с годините ставаше все по-добра. Мисля, че може още веднъж да печели титли, откакто се завърне. Бременноста, несъмнено, е нещо много натоварващо и изтощаващо за една жена. Знам го, въпреки всичко имам 5 деца. Така че доста зависи дали тя ще успее да се възвърне и да си почине през месеците до Australian Open. Това, че няма да е играла дълго време, не значи, че няма късмет да завоюва.

Чие показване те изненада най-вече на US Open досега?

В началото целият шампионат ме изненада доста прелестно, тъй като имаше доста непредвидени резултати, а това от своя страна значи по-интересна конкуренция. Като коментатор ми беше малко некомфортно, защото трябваше да разясня относително непознати играчи, само че като почитател се любувах откровено. Всички чакахме, че в първите два или три кръга просто ще отчитаме успехите на огромните, само че не се случи по този начин. Всички се чудеха какво, за Бога, може да се случи в идващия кръг и това е ужасно. Вижте да вземем за пример шампионата при дамите. Имаме четири представители на домакините, което не се е случвало на US Open от 36 години и на нито един шампионат от Големия шлем от 32 години! Това е голям триумф за американския тенис.

Нека се върнем на Александър Зверев. Очевидно той ще бъде една от бъдещите звезди на тениса, тъй че отчаяние ли е съгласно теб представянето му на шампионатите от Големия шлем през тази година?

О, да, изрично. Да, на Australian Open игра против Надал в нечовешка горещина. За това мога да го оправдая. Но на останалите шампионати и по-специално на US Open, представянето му беше меко казано незадоволително. Изглеждаше по този начин, като че ли мозъкът му просто не е на корта. По някаква причина очакваше противниците му да се победят сами, което, естествено, няма по какъв начин да стане. Докато при другите млади звезди от тура казусът е незадоволителното самочувствие, то при Зверев наподобява е противоположното - самочувствието му е безпричинно високо и това му изигра неприятна смешка не един път или два пъти тази година.

Миналата година беше доста мощна за Анджелик Кербер, само че в този момент тя означи доста оттегляне. На какво отдаваш този спад в резултатите ѝ?

На действителността. Та тя не печели съвсем никакви точки от сервис! Тя отдели доста старания и сила да изиграе тази страхотна година, която никой, може би даже тя самата, не очакваше. Изведнъж се оказа на върха на ранглистата и всички погледи бяха ориентирани към нея. В добавка на това в този момент трябваше да се тормози за много повече мощни съперници, а освен за Серина Уилямс. Мисля, че напрежението я смаза. Звучи много просто и обикновено, само че съгласно мен се случи тъкмо това.

Гарбине Мугуруса ще бъде новият водач в женската класация след края на US Open. Тя е единствено на 23 години, а към този момент има 2 трофеи от Големия шлем. Гледаш ли на нея като на евентуален дълготраен водач и правоприемник на Серина Уилямс?

Според мен никой няма да може да господства по метода, по който Серина го направи. Но я виждам като някой, който може да завоюва още доста титли. Тя е доста трудолюбив и доста предан състезател, като единственият ѝ проблем е, че е малко непостоянна на моменти. От друга страна, сега играта ѝ е доста по-интересна и разнообразна, в сравнение с беше по това време предходната година. На „ Уимбълдън “ я видяхме да излиза при мрежата много по-често, в сравнение с в предходните шампионати. Това несъмнено изненада съперничките ѝ и беше една от значимите предпоставки за спечелването на трофея. Гарбине е превъзходен състезател и мисля, че я чака ярко бъдеще.

Вече говорихме за „ епидемията “ от травми, която сполетя водещите играчи в последно време. Според теб, това потвърждава ли изказванието, че в този момент тенисът е по-труден от всеки път?

В момента физическият аспект на играта е по-голям, в сравнение с в миналото преди този момент е бил. По мое време също беше много тежко, а и нашият календар беше даже по-дълъг от сегашния. Сега обаче има от ден на ден мощни физически играчи, които нанасят по-силни удари. Съответно твоите ракции би трябвало да са бързи и да се движиш повече по корта. Рано или късно умората се натрупва и всичко това води до травми и неявяване от кортовете. Понякога успяваш да се върнеш по-добър, различен път - не. Федерер изживя същински подем след завръщането си, само че на мен да вземем за пример несъмнено не ми се получи.

Кой от актуалните играчи ти припомня на теб самия?

Шаповалов, без подозрение! И двамата не сме най-едрите физически, само че също като мен той е доста деятелен и динамичен състезател. Той е от вида играчи, които зареждат публиката, а по-късно и самите те се зареждат от нея. Сервисът му не е най-хубавият сега, само че занапред ще има време да работи върху това. Той има всички качества да стане един от най-големите.

Снимка: Антоан Куверсел

Интервюто е осъществено благодарение на Евроспорт
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР