Джон Ласт - ГардиънПристанището Североморск в Баренцово море е база

...
Джон Ласт - ГардиънПристанището Североморск в Баренцово море е база
Коментари Харесай

Природна катастрофа: Руското въоръжаване на Баренцово море създава токсично наследство

Джон Ласт - " Гардиън "

Пристанището Североморск в Баренцово море е база на Северния флот на съветските военноморски сили и от 2014 година, когато Русия нахлу в Източна Украйна, се трансформира в главен административен център за всички военни действия на Русия в Арктика.

С напредването на войната в Украйна Русия не толкоз безшумно уголемява военните си действия и в този район. През последните шест години Русия е построила 475 военни обекта по северната си граница. На полуостров Кола и архипелазите в Баренцово море са построени десетки нови летища, бункери и бази.

Но въпреки че районът от дълго време е един от най-важните търговски и военни центрове на Русия, дълбоките води на Баренцово море са измежду най-богатите на многообразие от всички в Арктика, дом на делфини, тюлени и редки гренландски китове, както и на едни от най-големите рибни популации в света. В южната част на полуостров Кола към момента се срещат стада от диви северни елени, а източните реки на полуострова, в които няма язовири, са измежду дребното останали места за мятане на хайвер на атлантическата сьомга.

" Все още има села без пътна мрежа, в които се поддържа неповторим и обичаен метод на живот ", споделя Теро Мустонен, природозащитник от кооператива Snowchange, който работи в района на Кола от 25 години.

Безпрецедентното ново военно скупчване кара специалистите да се притесняват от опустошителни резултати за тези деликатни арктически екосистеми. Това към този момент е измежду най-замърсените места на Земята. Теченията, които придвижват топла вода от Атлантическия океан в Баренцово море, го трансформират в едно от най-големите морски отпадъци в света, а десетилетията на руски нуклеарни опити, изхвърлянето на радиоактивни боклуци и промишленото замърсяване са довели до мощно токсични водни пътища, което способства за нараснало равнище на болести измежду локалното население.

Най-новото военно подсилване докара до увеличение на опитите с оръжия и морския трафик, в това число от нови и ремонтирани ледоразбивачи и подводници с нуклеарни мотори - със съпътстващия риск от нуклеарни повреди.

Но това не е единствената опасност за екосистемата на Баренцово море, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна. Тъй като се усеща все по-отчуждена от западната стопанска система, Русия форсира напъните си да отвори района за комерсиална активност.

През април, откакто западните страни преустановиха присъединяване си в Арктическия конгрес за брегова защита, който Русия ръководи, тя подписа съглашение за съдействие с китайската брегова защита за осъществяване на взаимни учения за защита на северното крайбрежие. Този ход беше необятно обсъждан като опит да се изпълнят дългогодишните упоритости на Китай да се утвърди като " близкоарктическа страна ", получавайки по-голям достъп до комерсиална активност и минерални запаси в района.

Но северният морски път на Русия, който редуцира на половина времето, належащо за транспорт на артикули сред Европа и Азия, към момента е обезсърчителен. През 2021 година десетки кораби са заседнали при започване на морския лед, а по-дългият маршрут на изток до Азия постоянно е доста по-затрупан с лед и рисков от различния маршрут на запад.

Въпреки това, съгласно специалистите, възходящата взаимозависимост на Русия от Китай евентуално ще усили трафика по маршрута. " Повече нефт, повече мореплаване, повече запаси ще бъдат трансферирани сред тези страни, които към момента търгуват... в това число повече мореплаване с кораби, които не са оборудвани за Северния ледовит океан ", споделя Мустонен. " Голямото безпокойствие там е, че замърсяването с петрол от кораби и танкери, които не са оборудвани за околната среда, ще се усили доста. "

Повече мореплаване значи и увеличение на концентрациите на озон и нитратен аерозол, които са рискови за човешкото здраве, и на азотни и серни отлагания, които могат да опустошат морските екосистеми. В Баренцово море тази угриженост е изключително остра, защото районът към този момент е допустимо най-бързо затоплящото се място на Земята.

Променят се освен мащабите на корабоплаването, само че и транспортираният товар. Без достъп до норвежките офшорни технологии и вложения Русия се отхвърли от плановете за рандеман на петрол и газ в Баренцово море и вместо това се насочи към нови открити мини в региона на Мурманск на полуостров Кола, с цел да си обезпечи вътрешни доставки на минерали като литий, който е от решаващо значение за производството на акумулатори за електрически транспортни средства.

Много от тези мини ще бъдат ситуирани в земите на коренното население саами, което е подложено на невиждан напън след нахлуването в Украйна. Александър Слупачик, саамски деятел от Кола, заставен да избяга в Норвегия от Русия, споделя, че две мини към този момент са създадени върху обичайни пасища за пасене на северни елени. " Мисля, че това ще докара до огромни екологични проблеми в бъдеще ", споделя той.

Според Андрей Данилов, различен съветски саамски деятел в заточение, териториите, които в миналото са били обособени като естествени резервати - като региона на езерото Сейдозеро, свещено място за саамите - също се отварят за индустрията.

" Не става дума за съблюдаване на интернационалното право и за съгласуваност с коренното население ", споделя той. " Уязвимата северна природа е унищожена - и не може да бъде възобновена. "

Експертите настояват, че връзките със Запада са били основни за предотвратяването на този тип екологични злоупотреби в съветската Арктика, и то освен в минния бранш. Неотдавна Русия стартира да влага обилни средства в развъждането на атлантическа сьомга наоколо до значими места за мятане на хайвера оттатък границата в Норвегия. " Опасенията са, че с премахването на Русия от интернационалното контролиране на развъждането на сьомга заболяванията и паразитите по сьомгата ще се разпространят от огромните контейнери с атлантическа сьомга ", споделя Мустонен. По същия метод Норвегия е една от дребното страни, които влагат в почистването на нуклеарните боклуци в морето - токсични останки от Студената война.

И въпреки всичко, в случай че има заличаване на околната среда, за останалата част от света ще бъде по-трудно от всеки път да разбере за това. Екологичните организации като " Грийнпийс " и WWF, са неразрешени в Русия, а съдействието в региона на мониторинга на климата в Арктика е съвсем изцяло прекъснато. " Жалко е, че мрежата, която успяхме да създадем, се разпадна ", споделя Ларс-Отто Райерсен, който в продължение на десетилетия управлява планове за мониторинг на климата за Арктическия съвет. " Не мисля, че руснаците харчат пари за това. "

" Загрижеността на Запада за околната среда беше от решаващо значение ", споделя Флориан Видал, специалист по политическа екология в UiT The Arctic University of Norway в Тромсьо. " Руснаците проявяваха най-малко някаква благосклонност. " Но защото в този момент вложенията идват най-вече от Китай, Индия и страните от Персийския залив, " опазването на околната среда не е приоритет ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР