Джон Кенеди. Снимка: PixabayСАЩ разсекретиха хиляди нови документи, свързани с

...
Джон Кенеди. Снимка: PixabayСАЩ разсекретиха хиляди нови документи, свързани с
Коментари Харесай

Разсекретиха нови документи за убийството на Кенеди

Джон Кенеди. Снимка: Pixabay
Съединени американски щати разсекретиха хиляди нови документи, свързани с убийството на някогашния президент Джон Кенеди през 1963 година. Заповедта за това бе издадена от американския президент Джо Байдън, само че към момента стотици документи остават поверителни, оповестява Ройтерс.

46-годишният Джон Кенеди беше убит на 22 ноември 1963 година при визитата си в Далас.

Разследването на убийството стига до заключението, че Лий Харви Осуалд, някогашен морски пехотинец и уверен болшевик, който е живял в Съюз на съветските социалистически републики, е работил самичък. След това обаче следствието е необятно подложено на критика от университетските среди и от историците.

Много книги, публикации, тв излъчвания и филми прокарват концепцията за интрига на американските секрети служби. Няма обаче нито едно безапелационно доказателство, че Осуалд, който е убит от притежателя на нощен клуб Джак Руби единствено два дни след убийството на Кенеди, е работил с някой различен.

През 1992 година Конгресът на Съединени американски щати подреди всички останали секретни документи, отнасящи се до следствието за гибелта на Кенеди, да бъдат изцяло отворени за обществеността. Изключение се позволява за тези, за които има предписание от президента на Съединени американски щати да останат към момента секретни.

През 2017 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп разсекрети поредност от документи, само че реши останалите материали да бъдат резсекретявани поетапно.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР