Джо Байдън се обяви за победител на президентските избори в

...
Джо Байдън се обяви за победител на президентските избори в
Коментари Харесай

Джо Байдън се обяви за победител на изборите в САЩ

Джо Байдън се разгласи за победител на президентските избори в Съединени американски щати, предадоха Ройтерс и АП. В първото си обществено изказване, откакто бе обявено, че е набрал над нужния брой електорални гласове демократът съобщи, че народът е обезпечил на него и подгласничката му Камала Харис очевидна и безапелационна победа. В тирада пред поддръжници в Уилмингтън, щата Делавър, бъдещият жител на Белия дом даде обещание, че като президент ще се стреми да сплоти американското общество. 

По думите му той ще ръководи като американски президент, а не като представител на Демократическата партия и мандатът, даден му от народа, е за двупартийно съдействие. Той даде обещание още, че желае кабинетът му да наподобява по този начин, както наподобява Америка, и да се постарае да внесе смяна в статуквото съперниците да биват възприемани като врагове.

" Сега е време за излекуване в Америка ", сподели Байдън.

Той се зарече, че първата му работа като определен президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и специалисти, които да оглавят акцията против ковид. Той се зарече да не жали сили, с цел да реализира поврат в пандемията в Съединени американски щати. 

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за надвит на изборите и негови представители са внесли правосъдни искове за хипотетични нарушавания и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

Лидери на страни от разнообразни точки на света поздравиха Байдън за успеха му в изборите. В поздравленията си към Джо Байдън и Камала Харис президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер окачестви успеха им на изборите в Съединени американски щати като отклик на упованията на " безчет хора " и вяра за " нова обща почва " сред Берлин и Вашингтон. По думите му изборът на американците дава предпоставки и за възвръщане " надеждността, здравия смисъл и неуморната работа върху проблемите на неспокойния свят.

Премиерът на Австралия Скот Морисън поздрави спечелилите в Съединени американски щати, пожела им триумф и добави, че чака с неспокойствие съдействието сред Канбера и Вашингтон за решаването на международните проблеми. 

Японският министър председател Йошихире Суга също сподели, че чака положително взаимоотношение с бъдещата нова администрация на Съединени американски щати. По думите му следва подсилване на японско-американския съюз, с цел да се подсигуряват мира, свободата и благоденствието на индийски-тихоокеанския район и по света.

Президентът на Словения Борут Пахор и ръководителят на Народното събрание Игор Зорчич поздравиха нощес Байдън и Харис, откакто в сряда словенският министър председател Янез Анша преждевременно бе изпратил поздравления на Тръмп за преизбирането му, макар още нямаше резултати от вота на 3 септември.

Президентът на Мексико обаче се въздържа да праща поздравления на север от границата, до момента в който не приключат правосъдните разногласия за валидността на вота. Андрес Мануел Лопес Обрадор изясни нощес, че решението ми е подбудено от " политическо здравомислие ".

Победата на Байдън и Харис придаде очаквания на народите в Централна Европа, ръководени от популистки държавно управление. " Поражението на Тръмп може да стане начало на края на триумфа на крайнодесния популизъм и в Европа ", сподели Доналд Туск , някогашен ръководител на Европейския съвет и някогашен министър председател на Полша. " Благодаря ти, Джо ", сподели той.

Президентът на Гърция Екатерини Сакеларопулу изрази вяра, че смяната в Белия дом ще върне Съединени американски щати към Парижкото съглашение за климата. С възгласа " Добре пристигнала още веднъж, Америка! " сходна вяра изрази и парижкият кмет Ан Идалго. 

Венецуелският президент Николас Мадуро изпрати поздравления за успеха на кандидатпрезидентската двойка на демократите. Поздрави насочи и опозиционният водач Хуан Гуайдо, която изрази вяра, че Вашингтон ще продължи да поддържа продемократичното придвижване във Венецуела.

Приветствия сервираха престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед ан Нхиан, президентите на Хондурас и Панама Хуан Орландо Ернандес и Лаурентино Кортисо, кралят на Йордания Абдула II и държавните ръководители на Египет, Ливан, Оман и Катар. Иракският президент Бархам Салих назова Байдън " другар и приближен сътрудник " на Ирак, а министър председателят Мустафа изрече вяра, че връзките сред Багдади Вашингтон ще се задълбочават. 

Президентът на Украйна също изрече оптизимъм за усилването на двустранното стратегическо партньорство сред Киев и Вашингтон, а вицепрезиденнтът на Иран Есхак Джахангири даде знак, че се надява с смяната в Белия дом да накара Съединени американски щати " да се върнат към върховенството на закона и интернационалните си задължения и да почитат другите страни ", предадоха Ройтерс, ДПА, АП и ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР