Джипита от 5 г. искат пари, за да поддържат системата

...
Джипита от 5 г. искат пари, за да поддържат системата
Коментари Харесай

Tакса колцентър 7.80 лв. взе лекарка от бебе

Джипита от 5 година желаят пари, с цел да поддържат системата си за записване на часове.
Елена Вътова, майка на 9-месечно бебе, е заплатила 7.80 лева при персоналния доктор. Таксата е завършена като административна за записан час за обзор, а не за самия обзор на детето, осъществен от доктор Красимира Косева.
“След прегледа ми беше казано, че би трябвало да платя потребителска такса. Бях доста шокирана, че би трябвало да я заплатя. Разбрах, че лекарката е сключила контракт за записване на часове към някаква компания и би трябвало да заплащаме по 7.80 лева ”, изясни майката.
Според нея доктор Косева сама си е измислила размера на таксата.
Личната лекарка обаче твърди, че от началото на тази година е сключила контракт с колцентър, който обслужва записването на часове при нея. В началото на декември почнала разяснителна акция за новата услуга на всички пациенти, а те се подписали, че се съгласяват да заплащат административна такса от 1% от минималната работна заплата при всеки записан час.
“Прегледът на дете е безвъзмезден, а това не е такса за обзор. При първото посещаване на майката тази година тя се срещна и не съм ѝ взела такса, а на второто посещаване трябваше да я заплати ”, изясни доктор Косева.
Още от 2018 година персонални лекари са почнали да събират спомагателни такси от пациентите си. Те били за записване на час, за напомняне за обзор, издаване на здравна записка или инспекция на здравния статус. Това се налагало поради свръхнатовареността на джипитата, настояват те. Някои събират по 5 лева, други - от 0.5 до 1% от минималната заплата.
Ако пациентите не желаят да употребяват платената услуга със записване на часове, седят и чакат пред кабинета да се освободи ред. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР