Джинджифилът, смятан за панацея срещу коронавируса, достигна цената на агнешкия

...
Джинджифилът, смятан за панацея срещу коронавируса, достигна цената на агнешкия
Коментари Харесай

Джинджифилът стигна агнешкия бут по цена

Джинджифилът, считан за панацея против ковид, доближи цената на агнешкия бут. Кило от лютивия корен се предлага сред 16 и 18 лв. по магазини и пазари. Само преди две седмици цената му беше 10-11 лв., а преди появяването на болестта струваше 4 лева Търсенето обаче е скочило внезапно – в случай че преди да се появи страшният вирус мъчно се е пласирал  по 1 кг дневно, в този момент продаваме и до 10 пъти повече, споделят търговци.

100% скок в цените има и при лимоните – 4,50-5 лв.. Купуваме ги на едро по 3,50, надценката не е толкоз огромна, настояват продавачите. Цитрусът също се смята за скъпо средство против болестта. В обществените мрежи се споделя рецепта, която употребявали в Израел, с цел да не се заразят с COVID-19  – лимонен сок със сода бикарбонат. Содата към момента не е дефицитна, само че като се има поради какво се случва със считаните за целебни артикули – нищо чудно засиленото й търсене да свари търговците неподготвени.

Освен поради огромното търсене, плодове и зеленчуци нарастват и поради спрения или мощно понижен импорт във връзка с мерките против разпространяването на ковид, които доведоха до мъчно напредване на тировете. Картофите, които внасяме от Полша и Франция, са по 2 лв.. Търсенето е огромно, тъй като избавят при продължителна карантина. Добре е, че тази година има доста българско произвеждане, споделят търговците. Имаме и повече наш лук, който ще компенсира понижения импорт от Германия. По пазарите се появи и млечен български чесън, а цената му твърдо държи 10 лв.. Домати, краставици и цитруси по това време на годината влизат у нас най-вече от Турция и Гърция. Доставките обаче са мощно намалели. Секнаха и пътуванията на дребни търговци до най-близките пазари в прилежащите страни, където те пълнеха бусовете със земеделска продукция. Потребителите би трябвало да разчитат най-вече на родните оранжерии. В огромните вериги български са пресните салати и оранжерийните краставици, доста скоро ще излезе и продукцията от домати.

В същото време земеделското министерство е подело акция за отбрана на приходите на производителите по образеца на Франция и Германия. „ Правителствата в тези страни предизвикват комерсиалните вериги с преимущество да изкупуват продукцията на техните фермери, същата процедура вкарваме и в България “, заяви министърът на земеделието Десислава Танева. Целта е вътрешният пазар и българските производители да понесат допустимо минимум вреди от обстановката.  Като добър образец в това отношение Танева уточни някои от магазините в страната, където към този момент има обособени щандове с продукция на фермери от съответните райони.

Министерството ще сътвори и експертни групи, които да наблюдават за цените на главните храни по магазините. „ Въпреки че това е в ресора на Комисията за отбрана на потребиштелите, ние се ангажираме с сходен надзор, защото разполагаме със съответните специалисти ”, уточни Танева. Поводът за тези инспекции са сигналите от клиенти за голословно повишаване на брашното и някои търсени зеленчуци като лимони, джинджифил и други

Търговците да внимават с несъразмерното повдигане на цените. И да си сложат като обеца на ухото случая в Палермо, където 15 души се пробваха да избягат от супермаркет с колички, напълнени с артикули, предизвестяват в обществените мрежи.. След дълги договаряния с полицията нарушителите признали, че по този начин демонстрират недоволството си от надуването на цените. А също и че нямат пари да покриват разноските си, тъй като карантината ги е принудила да не работят. Карабинерите ги убедили да върнат стоките и не ги глобили.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР