Джеймс Трауб, колумнист на Foreign Policy, в анализ за изданието

...
Джеймс Трауб, колумнист на Foreign Policy, в анализ за изданието
Коментари Харесай

Могат ли САЩ да направят нещо за насърчаването на демокрацията

Джеймс Трауб, колумнист на Foreign Policy, в разбор за изданието
Преди 40 години в изявление пред английския парламент тогавашният американски президент Роналд Рейгън акцентира, че въпреки " враговете на демокрацията да са усъвършенствали своите принадлежности за репресии ", събитията - и по особено придвижването " Солидарност " в Полша, са посочили, че демокрацията " въобще не е нежно цвете ". След което Рейгън разгласи нова политика за поощряване на демокрацията, която да бъде провеждана от " Националната фондация за народна власт ", както и институти, свързани с двете съществени американски партии.

Оттогава автократичните страни в огромна степен са подобрили арсенала си за подтисничество. И въпреки всичко наподобява, че светът минава през различен интервал на набираща инерция опозиция. Виждаме това в всеобщите протести против бруталното отношение към дамите в Иран, спонтанните митинги против коронавирус локдауните в Китай и украинския храбър отпор против съветската експанзия. Тези вълнуващи и от време на време плашещи дейности ни припомнят, че без значение какъв брой ядосани са жителите на западните страни от застоя и компромисите, които съществуват в демокрацията, хората, които нямат такава или се боят, че ще я изгубят, ще подхващат удивителни опасности в името на свободата.
Реклама
Така че, - да, демокрацията въобще не е нежно цвете, само че увереността на Рейгън през 1982 година в способността на Съединени американски щати да я предизвиква в другите страни в този момент наподобява наивна. Казвал съм, че войната в Ирак, която бе осъществена, с цел да донесе народна власт в Близкия изток, нанесе ужасна щета на една идея, която другояче си заслужава. Но също по този начин съм писал обстойно за ефикасната работа на групите, подтиквани от Рейгън, изключително в подпомагането на зараждащите се партии и в образованието на локалните неправителствени и медийни организации.

Унищожителните резултати от войната в Ирак са явни: хората и в района, и в света разясниха: " Ако това е поощряване на демокрацията, апелирам ви, спасете ме от това ". Сега обаче към този момент не съм толкоз уверен в категоричността на своите причини.

След така наречен Арабска пролет Египет и даже по-малко репресивни страни като Обединените арабски емирства стигнаха до заключението, че организации, които подтикват демокрацията, в действителност са змия в пазвата им и ги изгониха от страната. Истината е, че сходни групи съумяват да си свършат работата единствено в страни, които са задоволително демократични, с цел да приветстват наличието им.

Да се твърди, че насърчаването на демокрацията като начинание е надценено, не значи, че Съединени американски щати са безпомощни в поддържането на идеята за свободата в чужбина. Дисидентите зад Желязната завеса приветстваха репликата на Рейгън " Господин Горбачов, разрушете тази стена! " като самобитен огън, на който да си стоплят ръцете. Постоянното увещание на настоящия американски президент Джо Байдън за разграничителните линии сред демокрациите и автокрациите изпраща сходно обръщение за поощряване на хората зад днешната " Желязна завеса ".
Реклама
Какви дейности би трябвало да се подхващат? Това, несъмнено, зависи от обстановката. Нежеланието на Рейгън да се конфронтира с автократични съдружници от Студената война даде на тези фигури легитимност, до момента в който в последните си години той не оказа напън върху тях да слязат от власт на фона на публични митинги, правейки повече за стимулирането на демокрацията във Филипините и Чили, в сравнение с в миналото е правил в Източна Европа. Бившият американски президент Бил Клинтън направи опит да насърчи демократичните сили в Русия на Борис Елцин, само че тези сили бяха прекомерно слаби, с цел да се утвърдят на фона на възходящия безпорядък.

Американската народна власт може да бъде решаваща в миг, в който демократичните и властническите сили най-сетне доближат баланс. Чуждестранната поддръжка е от голямо значение, когато новите демокрации пробват да се открият - да вземем за пример през 90-те години на предишния век изгледите за участие в Европейски Съюз помогнаха за наклоняване на салдото на силите в някогашните руски страни.
Обединявайки се зад Киев, Западът изпрати обръщение, че демокрацията е нещо, за което си коства да се бориш.
С евентуалното изключение на епизода с Европейски Съюз, нищо, което Западът е правил през последния половин век, не е насърчавало толкоз демокрацията, колкото неговата поддръжка за Украйна. Обединявайки се зад Киев, Западът изпрати обръщение, че демокрацията е нещо, за което си коства да се бориш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР