Джеймс Браун, Ролинг Стоунс, Дейвид Бoуи – различни музикални периоди,

...
Джеймс Браун, Ролинг Стоунс, Дейвид Бoуи – различни музикални периоди,
Коментари Харесай

Истории зад датата: 17 май – рожденият ден на саксофона и на спорта в България

Джеймс Браун, Ролинг Стоунс, Дейвид Бoуи – разнообразни музикални интервали, разнообразни стилове, само че една свързваща нишка – всички те имат песни с присъединяване на саксофон.

Инструментът носи името на белгиец с красивото име Антоан и нехармоничен прякор – Адолф, само че с фамилия Сакс.

На 17 май 1846 година този виртуоз, владеещ няколко музикални инструмента, решил да показа в Париж универсално средство за групово осъществяване, което да бъде естествена връзка сред дървените и медни духови принадлежности. Голямата концепция била саксофонът да се употребява освен от солови музиканти, само че и от хор и оркестър.

След като показва на света саксофона, Адолф Сакс се изправя пред непредвиден спор с съперниците производители на музикални принадлежности. Причината за това е, че те подлагат на подозрение легитимността на откритието и неговите патенти, което предизвика серия от правосъдни каузи, поради които той изпада в неплатежоспособност цели два пъти.

И въпреки всичко саксофонът изминава дълъг път от френската столица, прави завой и от нормалното си предопределение се влива в задимените клубове на Ню Орлиънс, с цел да остане знак на джаз културата.

Ден на спорта

Днес означаваме празника на българския спорт. Защо през днешния ден? На 17 май 1894 година в София идват първите учители по физическо образование от Швейцария. Тяхната задача е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението.

Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и разнообразни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „ Юнак “.

Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 година в Атина. Ежегодно на празника се провеждат разнообразни спортни мероприятия из цялата страна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР