Джером Пауъл не отрече възможна бъдеща нужда от по-рязко затягане

...
Джером Пауъл не отрече възможна бъдеща нужда от по-рязко затягане
Коментари Харесай

Федералният резерв даде сигнал за ново повишение на лихвите през декември

Джером Пауъл не отхвърли допустима бъдеща потребност от по-рязко стягане на лихвите, само че акцентира на несигурността на пазарите, с която изясни предпазливостта си.

Още по тематиката
ЕЦБ предстоящо резервира лихвите без смяна
26 юли 2018
Джанет Йелън ще напусне Фед след избора на нов ръководител

Тя ще приключи предварително мандата си на член на управителния съвет на централната банка, който е до 2024 година
21 ное 2017
Централните банки станаха главният фактор за растеж на тържищата

Лихвите в Европа и Съединени американски щати следва да се покачват
24 юли 2017
Очакванията за по-високи лихви в Съединени американски щати към момента поддържат цената на златото

Пазарите към момента чакат действителни дейности от Доналд Тръмп
2 май 2017 Федералният запас на Съединени американски щати предстоящо увеличи лихвите с още четвърт % в сряда. Въпреки това, сегашната политика на централната банка може да бъде разказана по-скоро като внимателно неутрална в сравнение с като затягаща. Пазарите не се повлияха изключително от посланието на Федералния запас и наподобяват готови за продължаващ растеж. Президент Тръмп изрази недоволството си от нарасналите лихви в туит. Затова пък, финансови специалисти и учени показаха подозрение, че централната банка на Съединени американски щати може би не стяга политиката си задоволително при заплахата от прегряване на пазарите, оповестяват Financial Times и Wall Street Journal.

Решението от сряда

Федералният запас на Съединени американски щати подвигна лихвения си бенчмарк до диапазона 2-2.25%. Това е осмото нарастване на лихвите от края на 2015 година насам и третото за тази година. Членове на централната банка посочиха, че най-вероятно следва още едно нарастване на лихвите преди края на тази година, както и спомагателни нараствания през 2019 и 2020 година Сегашното повишение на лихвите също за пръв път ги подвига над инфлацията в Съединени американски щати, която съгласно формалните данни на Фед е била 2% през юли. Промяната ще докара до по-скъпо финансиране за бизнеса и жителите, както и до в допълнение повишаване на $. Американската валута нарастна по отношение на $ и паунда след решението в сряда вечерта.

Въпреки тези данни, политиката на Федералния запас не може да бъде разказана като консервативно затягаща. Според всички прогнози американската стопанска система е в позиция да продължи да пораства, а към този момент ниската безработица да продължи да пада. Фондовите пазари се повлияха от стягането като при затварянето на пазарите в сряда, S&P 500 беше понижен с 0.3%, само че това се смята за относително краткотрайна и лека реакция на стягане на лихвените проценти. Също с намаляване завърши и Dow Jones.

Нови стопански прогнози

Федералният запас показа и новата си икономическа прогноза. Според нея растежът на Съединени американски щати последователно ще се свие през идващите три години от 3.1% през 2018 година до 1.8% през 2020 година и 2021 година Инфлацията ще се резервира постоянна на равнище от 2.1% през прогнозния интервал. От Фед чакат, че безработицата ще остане под 4%. Тази много розова прогноза наподобява се споделя от американските пазари.
На тази база централната банка на Съединени американски щати предвижда, че посредством постепенни покачвания лихвите ще доближат към 3% в края на 2019 година и до към 3.4 % през 2020 година

Президентът Тръмп за следващ път разкритикува покачването на лихвите, само че този път изрази и мнението, че това може да помогне на американци, които разчитат на приход от спестяванията си.

Експерти описаха пред FT настоящия мандат на фискално стягане като най-благосклонния към пазарите от доста години насам. И специалистите, и самият Джером Пауъл, ръководителят на Федерания запас, удостоверяват, че сегашните лихви действително видяно си остават ниски и не престават да подтикват спомагателен напредък на американската стопанска система.

Прекалена нерешителност?

В личните си отчети, централната банка показва 4% безработица като минималното здравословно равнище за стопанската система. Дори сега безработицата е 3.5% и прогнозите демонстрират, че тя ще продължи да пада. Има заплаха повдигането на лихвите да е изцяло незадоволително при комбинацията от мощен растеж, оставащи фискални тласъци и незадоволителна подвижност на труда, което към момента може да докара до прегряване на стопанската система и финансови несъответствия. Опасенията на специалисти, до които са се допитали FT и WSJ, са, че нежеланието на централната банка да затегне лихвите по-настоятелно в този момент, може да докара до нуждата внезапно да ги подвига в бъдеще и да аргументи доста по-големи шокове на локалните и интернационалните пазари.

От своя страна, Джером Пауъл не отхвърли, че в бъдеще може да се наложи по-рязко стягане на лихвите, само че акцентира на несигурността на пазарите, с която изясни предпазливостта си. След съвещанието на Фед Пауъл съобщи, че паричната политика би трябвало да се стяга последователно, с цел да се избегне заплахата от криза, само че въпреки това, централната банка внимава да не задуши пазарите в миг на действителен растеж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР