Джери Лий Люис, неукротимият рокендрол пионер, чийто скандален талант, енергия

...
Джери Лий Люис, неукротимият рокендрол пионер, чийто скандален талант, енергия
Коментари Харесай

Почина рок музикантът Джери Лий Люис

Джери Лий Люис, неукротимият рокендрол пионер, чийто абсурден гений, сила и его се сблъскаха в такива изключителни албуми като " Great Balls of Fire " и " Whole Lotta Shakin` Goin` On " и построиха кариерата му, разтърсена от персонални кавги, умря през днешния ден сутринта на 87 години. Новината беше обявена от „ Сиатъл Таймс “.

Последният оживял от поколението реформаторски реализатори, измежду които бяха Елвис Пресли, Чък Бери и Литъл Ричард, Люис е умрял в дома си в Мемфис, Тенеси, заяви в официално съобщение представителят му Зак Фарнъм, предаде .

От всички рок бунтари, появили се през 50-те години на предишния век, малко на брой са уловили привлекателността на новия род по този начин незабравимо, както роденият в Луизиана пианист, който наричаше себе си " Убиеца ".

„ Той беше реализатор, който караше почитателите да крещят, а клавишите да се подчиняват, а онлайн беше персона, изтъкана от огън “, написа изданието.

" Имаше рокаджии. Имаше Елвис. Но не е имало чист рокендрол, преди Джери Лий Люис да нахълта с гръм и тропот ", отбелязва обожател на Люис.

Но в персоналния си живот той се лута от скандал към скандал.

За малко, през 1958 година, той е кандидат да размени Пресли като главен рок хитмейкър, откакто Елвис е свикан в армията. Но по време на турнето на Люис в Англия пресата научава три рискови неща: Той е бил женен за 13-годишната (може би даже 12-годишната) Майра Гейл Браун, тя е негова братовчедка и той към момента е бил женен за предходната си брачна половинка. Турнето му е анулирано, включен е в черния лист на радиото, а приходите му за една нощ спадат съвсем до нула.

" Вероятно щях да пренаредя живота си по малко по-различен метод, само че в никакъв случай не съм крил нищо от хората ", споделя Люис пред „ Уолстрийт Джърнал “ през 2014 година

През идващите десетилетия Люис се бори със корист с опиати и алкохол, правосъдни разногласия и физически болести. Два от многото му бракове приключват с ранна гибел на брачната половинка му. Самата Браун се развежда с него при започване на 70-те години на ХХ в. и по-късно твърди, че е била подложена на физическа и психическа свирепост, която едвам не я довела до самоубийство.

" Ако към момента бях омъжена за Джери, евентуално към този момент щях да съм мъртва ", споделя тя пред списание „ Пипъл “ през 1989 година

През 60-те години на ХХ век Люис се преоткрива като кънтри реализатор и музикалната промишленост в последна сметка му прости, дълго откакто той стопира да има шлагери. Той печели три награди " Грами " и записва с някои от най-големите звезди в музикалната промишленост. През 2006 година Люис излиза с албума " Last Man Standing ", в който вземат участие Мик Джагър, Брус Спрингстийн, Би Би Кинг и Джордж Джоунс. През 2010 година Люис притегля Джагър, Кийт Ричардс, Шерил Кроу, Тим Макгроу и други за албума " Mean Old Man ".

Албумът му от 1964 година " Live at the Star Club, Hamburg " се счита за един от най-великите концертни записи.

Люис се дами седем пъти и рядко е надалеч от неприятности. Четвъртата му брачна половинка, Джарън Елизабет Гън Пейт, се удавя в басейн през 1982 година, до момента в който подава иск за бракоразвод. Петата му брачна половинка, Шон Стивънс, 23 години по-млада от него, умира през 1983 година от явна свръхдоза опиати. В рамките на една година Люис се дами за Кери Маккарвър, тогава на 21 години. Тя подава молба за бракоразвод през 1986 година, като го упреква във физическо принуждение и невярност. Той завежда срещуположен иск, само че в последна сметка и двете молби са отхвърлени. Окончателно се развеждат през 2005 година след няколкогодишна разлъка. Двойката има едно дете, Джери Лий III. Друг наследник от предходен брак, Стив Алън Луис, на 3 години, се удавя в плувен басейн през 1962 година, а синът Джери Лий младши умира в пътнотранспортно произшествие на 19 години през 1973 година Люис има и две дъщери, Фийби и Лори Лий, и сегашна брачна половинка Джудит.

Финансите му също са безредни. Люис е спечелил милиони, само че дължи стотици хиляди долари налози. Син на тогавашния контрабандист Елмо Люис и братовчед на телевизионния просветител Джими Суагарт и кънтри звездата Мики Гили, Люис е роден във Феридей, Луизиана. Като момче той първо се научава да свири на китара, само че намира този инструмент за прекомерно стеснен и копнее за инструмент, който могат да си разрешат единствено богатите хора в града му - пиано. Животът му се трансформира, когато един ден татко му идва с камиона си и му подарява комплект клавирни принадлежности от мрачно дърво.

" Очите ми съвсем изскочиха ", спомня си Люис в " Джери Лий Люис: Неговата лична история ", написана от Рик Браг и оповестена през 2014 г. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР