Джефри Хинтън, който е наричан кръстникът на изкуствения интелект“, потвърди

...
Джефри Хинтън, който е наричан кръстникът на изкуствения интелект“, потвърди
Коментари Харесай

Един от създателите на изкуствения интелект напуска Google, за да предупреди за опасността от тази технология

Джефри Хинтън, който е именуван „ кръстникът на изкуствения разсъдък “, удостовери в понеделник, че е напуснал предходната седмица позицията си в Гугъл, с цел да приказва свободно за „ заплахата “ от технологията, за създаването на която е оказал помощ.

Пионерската работа на Хинтън върху невронните мрежи е оформила системите с изкуствен интелект, които са в основата на доста от днешните артикули. Той работи на повърхностен работен ден в продължение на десетилетие в Гугъл допринасяйки за напъните на софтуерния колос да създаде изкуствен интелект, само че от този момент е развил опасения по отношение на технологията и нейната роля в общественото развиване напред.

„ Утешавам се с нормалното опрощение: в случай че не го бях направил аз, някой различен щеше да го направи “, сподели Хинтън пред New York Times, който първи заяви решението му.

В туит в понеделник Хинтън сподели, че е напуснал Гугъл, с цел да приказва свободно за рисковете от ИИ /AI/, а не от предпочитание да подлага на критика съответно Гугъл.

„ Тръгнах си, с цел да приказвам за заплахите от AI, без да мисля по какъв начин ще се отрази на Гугъл “, написа Хинтън в туит. „ Гугъл постъпи доста отговорно. “

Ученият Джеф Дийн, основен теоретичен помощник в Гугъл, сподели, че Хинтън „ е направил фундаментални пробиви в региона на изкуствения разсъдък “ и изрази благодарност за „ десетилетието на принос на Хинтън към Гугъл “.

„ Оставаме ангажирани с виновния ИИ “, сподели Дийн в изказване, предоставено на CNN. „ Непрекъснато се учим да разбираме рисковете, които пораждат, както и самоуверено да вършим нововъведения. “

Решението на Хинтън да се отдръпна от компанията и да приказва за технологията пристигна, защото от ден на ден законодатели, групи за покровителство и механически експерти сигнализираха, че новата годишна продукция чатботове, задвижвани от изкуствен интелект, може да популяризира дезинформация и да унищожава работни места.

Вълната от внимание към ChatGPT в края на предходната година оказа помощ за обновяване на конкуренцията във въоръжаването сред софтуерните компании за създаване и внедряване на сходни ИИ принадлежности в своите артикули. OpenAI, Microsoft и Гугъл са в челните редици на тази наклонност, само че IBM, Amazon, Baidu и Tencent работят върху сходни технологии.

През март някои видни фигури в технологиите подписаха писмо, призоваващо лабораториите за изкуствен интелект да спрат да образоват най-мощните системи за изкуствен интелект за най-малко шест месеца, цитирайки „ сериозните опасности за обществото и човечеството “.

Писмото, оповестено от подкрепяната от Илон Мъск организация с нестопанска цел Future of Life Institute, идва единствено две седмици откакто OpenAI разгласи GPT-4, още по-мощна версия на технологията, стояща зад ChatGPT. В първите проби и демонстрации на компанията, GPT-4 беше употребен за правене на правосъдни искове, полагане на стандартизирани изпити и основаване на работещ уеб страница от нарисуван на ръка ескиз.

В изявление за Times Хинтън повтори загрижеността си по отношение на капацитета на ИИ да отстрани работни места и да сътвори свят, в който мнозина „ повече няма да могат да знаят какво е истина “. Той също по този начин уточни зашеметяващия ритъм на развиване, надалеч над този, който той и другите чакаха.

„ Идеята, че това нещо може да стане по-умно от хората, беше нещо, в което единствено малко на брой имаха вяра “, сподели Хинтън в изявлението. „ Но множеството хора смятаха, че е надалеч. И си мислех, че е надалеч. Мислех, че ще е след 30-50 години или даже повече. Очевидно към този момент не мисля по този начин. "

Още преди да напусне Гугъл, Хинтън приказва обществено за способността на ИИ да носи освен положително, само че и щета.

„ Вярвам, че бързият прогрес на ИИ ще промени обществото по способи, които не разбираме изцяло, и не всички резултати ще бъдат положителни “, сподели Хинтън в приветствена тирада през 2021 година пред Индийския софтуерен институт в Бомбай /Мумбай/. Той означи по какъв начин ИИ ще усъвършенства опазването на здравето, само че и по какъв начин ще даде опция за основаване на смъртоносно самостоятелно оръжие. „ Намирам тази вероятност за доста по-близка и доста по-ужасяваща от вероятността за присвояване на властта от роботи, която съгласно мен е доста надалеч. “

Хинтън не е първият чиновник на Гугъл, който подвига „ червен картон “ против ИИ. През юли компанията уволни инженер, който твърди, че невлязла в произвеждане система за изкуствен интелект е станала рационална, заявявайки, че е нарушил политиките за претовареност и за сигурност на данните. Мнозина в ИИ-общността изрично се опълчиха на изказванието на инженера.

Превод: Европейски Съюз

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР