Джазменът Васил Петров ще покаже другото си лице – на

...
Джазменът Васил Петров ще покаже другото си лице – на
Коментари Харесай

Джазменът Васил Петров се завръща с изложба в галерия “Aeterna“ след 17 години

Джазменът Васил Петров ще покаже другото си лице – на художник, в изложба „ Aeterna” от 25 март в 17 ч. Той ще покаже 20 работи – рисунки и графики, в следващото си завръщане в Пловдив в експозиция под мотото " Другият ". Ден по-късно Петров ще се изяви и на музикалната сцена. За рисуването, музиката, тестванията и милосърдието си приказваме дни преди откриването на изложбата:

- Г-н Петров, какво ще видят ценителите в изложба „ Aeterna ”?

- Публиката ще види единствено нови картини, рисувани в този момент – през 2022 година Става дума за рисунки и графики, работя с техники, които употребявам от край време. Съвсем пресни са, както се споделя. Част от работите са по този начин наречените „ пандемични” – рисувани са по време на локдауните през 2020 и 2021 година По време на дългото затваряне доста неща се трансформираха. Обичайно рисувам доста рядко. Тогава използвах, като ми пристигна въодушевление, с цел да рисувам повече. Интересното е, че не бях рисувал от години и тази пандемия още веднъж ме върна към тази ми пристрастеност. А поканата от Стоян Даскалов пристигна тъкмо в точния момент. Представях свои картини в София и тогава той ми предложи да гостувам и в Пловдив. Веднага се съгласих, тъй като изложба „ Aeterna” има необикновен, невероятен артистичен дух.



- Това е ваше завръщане под тепетата като художник след дълго мълчание…

- Така е. Когато се престраших да покажа творбите си за първи път, това се случи в Пловдив. Първата ми галерия беше в галерията на художника Здравко Йончев в Стария град, която към този момент не съществува. Мои другари художници ме окуражиха. Здравко ми рамкира работите и по този начин се стартира. Това се случи през 2004 година, пролетта. Така направихме първата галерия и оттова нататък нещата потръгнаха. Разчу се медийно и по този начин стартира всичко.

- С какво се променихте през тези години?

- Не знам, може би би трябвало публиката да го каже. Истината е, че когато рисувам, се въодушевявам от разнообразни неща. Подхождам към работите си без прелиминарен проект или съответна концепция, просто последвам интуицията си, вдъхновението. Правя това, което ми се рисува, без да имам визия какво ще излезе на белия лист. Знаете ли, концепцията на изложбата в Пловдив е да покажа единствено нови работи, само че пък може би ще бъде забавно да покажа и 2-3 картини от първата ми галерия, с цел да може публиката сама да открие смяната. Така евентуално ще затворя един кръг. Ще бъде забавно.

- Преди време в навечерието на ваш концерт в Пловдив си говорехме за болест, а в този момент – за война. Как един актьор твори в такова комплицирано, ужасно време?

- Така е, живеем във време на тествания. Неслучайно съгласно мен това приключение се случва във времето на Великия пост. Така или другояче в този интервал човек би трябвало да умножи милосърдието си, а в този момент още повече това е належащо. При създалата се обстановка сега, най-важното, което би трябвало да изпитваме, е благородството и милосърдието да помогнем да нуждаещите се, на страдащите.



- Вие участвахте в един концерт в поддръжка на бежанците от Украйна…

- Да, пяхме в поддръжка на децата бежанци на концерт в София. Това е най-малкото, което можем да създадем. Това е нашият метод, тъй като артистите имат своя задача – да вършат изкуството. И посредством него да насочат молебствия, тъй като всичко е в божиите ръце. Молитви всичко да спре, да преодолеем това голямо тестване.

- Ден след откриването на изложбата в „ Aeterna ” и ще пеете под тепетата. Това някаква самобитна арт акция на Васил Петров в Пловдив ли е?

- Така се получи. Ще се включа в концерта на Живко Петров Трио. Какво по-хубаво от изкуството във всичките му лица? Първо ще се забележим с ценителите в галерията, а на идващия ден ще има и доста и качествена музика. Радвам се, че съм в деен креативен интервал. Особено ми е радостно за тези две събития в Пловдив, тъй като постоянно се завръщам в града с изключително възприятие на неспокойствие. Освен това пътуваме и с новия план с Хилда Казасян и Теодосий Спасов – „ Световно кино”. Радвам се, че след дългия интервал на безмълвие културният живот се завръща към естественото. Публиката е зажадняла за живо изкуство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР