Джамията Фатих, голямата представителна мюсюлманска обител на Истанбул днес преля

...
Джамията Фатих, голямата представителна мюсюлманска обител на Истанбул днес преля
Коментари Харесай

Наим Сюлейманоглу бе изпратен като национален герой на Турция

Джамията Фатих, огромната представителна мюсюлманска обител на Истанбул през днешния ден преля от хора, пристигнали за присъединяване в погребалния обряд на трикратния олимпийски и международен първенец Наим Сюлейманоглу, който умря през вчерашния ден на 50-годишна възраст. Както приживе всяко присъединяване на Наим на съревнование събираше доста хора, по този начин и изпращането на именития щангист във безконечния му път бе толкоз многолюдно, което е необичайност даже за мегаполиса Истанбул. Улиците към джамията бяха изпълнени с хиляди хора освен от Истанбул, само че и от всички краища на Турция. Имаше доста хора и от България - от родния завършек на Наим, спортисти и другари.


Специално с цел да изпрати Сюлейманоглу във безконечния му път, със аероплан от Атина тази заран в Истанбул дойде гръцкият щангист Леонидис, който приживе бе противник на Наим в щангите. Леонидис пристигна по покана и със съдействието на турския министър на спорта и младежта Осман Бак.

Погребалният обряд за Наим бе като за народен воин на Турция. Ковчегът бе обгърнат с турското знаме. Войници застанаха на почетна стража.


В първия ред на почетната редица на обряда, в която вземат участие единствено мъже и се управлява от ходжа, застанаха министър председателят Бинали Йълдъръм, министърът на спорта и младежта Осман Бак, някогашният министър председател Ахмет Давутоглу, синът на починалия президент Тургут Йозал - Ахмед Йозал, съветникът на Ердоган по спорта Хамза Йерликая, близки, съратници, сред които приемникът му в щангите Халил Мутлу. Дипломати от българското генерално консулство също участваха на церемонията. Генералното консулство в Истанбул изпрати венец.

Greece's Leonidis, Naim Süleymanolu's greatest weightlifting rival, kisses Turkish flag draped coffin in funeralhttps://t.co/A7drBfaGFh pic.twitter.com/NiMtdnI12H
— DAILY SABAH (@DailySabah) November 19, 2017 " Наим е нашият народен воин в щангите, ние загубихме една легенда, той реализира триумфи, каквито никой различен състезател в нашата страна до момента не е реализирал, през днешния ден го изпращаме във безконечния му път. Кончината му е огромна загуба за нашия народ. Вечна и светла да е паметта му ", сподели министър председателят Йълдъръм.

Премиерът бе от първите, който понесе на рамо ковчега с тялото на Наим. В мюсюлманската традиция мъжете носят на рамо ковчега с покойника, като се сменят, с цел да може всеки да го носи.

Гръцкият щангист Леонидис ще се запомни с жеста, с който се елементарни със своя бивш противник - целуна ковчега му.

" Днес е доста печален ден освен за турската, само че и за международната тежка атлетика. Наим Сюлейманоглу остава най-големият щангист на века. Кончината му е огромна загуба за всички. Бяхме противници на подиума, само че другари в живота. Благодарение на него аз станах по-добър щангист, тъй като за всички нас той бе пример. Никой обаче не можа да го доближи ", сподели Леонидис.

След това кортежът се насочи към гробището Едирнекапъ, където ще бъде заровен Наим Сюлейманоглу.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР