Джак Тейшейра, американският военнослужещ от ВВС, обвинен в изтичане на

...
Джак Тейшейра, американският военнослужещ от ВВС, обвинен в изтичане на
Коментари Харесай

Обвиняемият в изтичане на секретни документи от Пентагона пледира невинен

Джак Тейшейра, американският военнослужещ от Военновъздушни сили, упрекнат в приключване на строго секретни документи на Пентагона в онлайн чат конгрес, пледира „ почтен “ по обвинявания, които могат да го пратят в пандиза за десетилетия, съобщи Агенция Франс Прес.


21-годишният IT експерт от Националната въздушна армия на Масачузетс беше задържан през април по съмнение, че е провел най-вредното приключване на американски секретни документи от десетилетие насам.

Срещу него са повдигнати шест обвинявания за опазване и предаване на информация за националната защита. За всяко от тях се планува присъда до 10 години затвор.

Тейшейра се яви пред магистратския арбитър Дейвид Хенеси в Уорчестър, Масачузетс, и съгласно правосъдните документи е направил самопризнание за непорочност по всяко от обвиняванията.

Адвокатът му изиска Тейшейра да бъде освободен в очакване на процеса, само че съдията отхвърли настояването.


Тейшейра е обвинен, че е разгласил документите - някои от тях са датирани едвам от началото на март - в частна чат група в платформата Discord.

По-късно някои от файловете се появяват в други уеб сайтове и платформи, в това число Twitter, 4Chan и Telegram.

Документите, които скоро се разпространиха в интернет, посочваха загрижеността на Съединени американски щати за военния потенциал на Украйна против нахлуващите съветски сили и посочваха, че Вашингтон явно е шпионирал съдружниците Израел и Южна Корея, наред с други чувствителни детайлности.

Това беше най-големият сходен пробив след приключването на документи на Агенцията за национална сигурност от Едуард Сноудън през 2013 година и повдигна тежки въпроси по отношение на достъпа на Тейшейра, младши чиновник, до секрети на високо равнище. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР