Джак Тейшейра, американският военнослужещ, арестуван във връзка с изтичането на

...
Джак Тейшейра, американският военнослужещ, арестуван във връзка с изтичането на
Коментари Харесай

Кой е Джак Тейшейра - обвиненият за теча на информация от Пентагона

Джак Тейшейра, американският военнослужещ, задържан по отношение на приключването на секретни разследващи файлове от Пентагона, беше публично упрекнат от съда в Бостън, заяви BBC.

21-годишният юноша се яви в затворнически бежов гащеризон и с белезници пред федералния арбитър.

Последва зов " Обичам те, Джак " от човек в правосъдната зала, а обвиненият отговори " И аз теб, баща ".

Тейшейра е застрашен от присъда до 15 години затвор по обвинявания в неразрешено предаване на информация на защитата. Той е упрекнат и в неразрешено изнасяне и запазване на класифицирани документи.

Всичко стартира от една чат стая

Изтеклите разследващи материали се появяват за първи път в чат стая на Discord, основана в разгара на пандемията през 2020 година, в която Тейшейра е админ, прочут като " OG ".

В групата има към 2000 членове, които съгласно издания оттатък Океана, си разменят " мемета, обидни вицове и празни приказки ".

Съобщава се, че гледат дружно филми, разискват обичаните си оръжия и си изпращат обширни известия за войната в Украйна.

Един от участниците в чата разказва Тейшейра като млад, харизматичен и фен на оръжията. Други настояват, че той е по-възрастен от множеството и наподобява е желал да ги впечатли.

В писмените показания, предоставени от специфичния сътрудник на ФБР Патрик Люкенхоф на съда, се показва, че обвиненият е почнал да разгласява изтеклите документи в групата през декември.

Според клетвената декларация, първичното приключване на информация става под формата на обособени абзаци текст, само че през януари Тейшейра минава към издание на фотоси на документи.

Едва откакто разследващите материали са оповестени отвън групата в чата, чиновниците на Пентагона схващат за приключването на информация.

Един от младежите в групата има доктрина за аргументите, заради които Джак е споделил документите.

" Това момче беше християнин, съперник на войната, просто искаше да осведоми някои от приятелите си за това, което се случва ", споделя очевидецът, представен от The New York Times.

Млада вяра за армията

Джак Тейшейра е работил като IT експерт в разследващото крило на Националната армия на Масачузетс в базата на Въздушната национална армия " Отис " в западната част на Кейп Код.

Националната армия е аварийно крило на Военновъздушните сили на Съединени американски щати. Те не работят на цялостен работен ден в армията, само че могат да бъдат изпратени при нужда.

Официалната купа на Тейшейра е стажант по интервенции за киберзащита, съгласно наказателното обвиняване, подадено в съда в Бостън. Той е имал сан Airman 1st Class - относително младша служба.

В писмената декларация се показва, че Джак Тейшейра е имал позволение за достъп до класифицирана информация " строго секретно " от 2021 година и че е щял да " подпише доживотно обвързващо съглашение за неразкриване на информация ", с цел да поеме ролята си.

На формалния уеб страница на Военновъздушните сили се споделя, че личният състав, назначен на неговата служба, дава отговор за действието на световната информационна мрежа на Военновъздушните сили. В него се отбелязва също, че длъжността изисква инспекция на биографията - по-конкретно изследване на биографията в обсег SSBI, което разрешава достъп до строго секретна информация.

Според майката на Тейшейра, той е бил на работа в базата в навечерието на ареста му.

В писмените показания се твърди още, че Тейшейра е употребявал служебния си компютър, с цел да търси в класифицирани разследващи отчети думата " приключване " на 6 април - денят, в който за първи път се появиха обществени известия за документите.

Прокурорите настояват, че Тейшейра е търсил този термин, с цел да научи дали американското разузнаване разполага с информация за самоличността на лицето, което стои зад теча на информацията.

Дълга фамилна предистория

Приятелите на Джак Тешейра настояват, че той от дълго време желал да се причисли към армията, което повдига спомагателни въпроси по отношение на аргументите, заради които евентуално би заплашил националната сигурност на Съединени американски щати посредством приключване на файловете.

Доведеният му татко се пенсионира след 34-годишна военна работа, а майка му преди този момент е работила в организации с нестопанска цел, ориентирани към ветераните, съгласно LinkedIn и обществени данни, представени от американски медии. Майка му е разгласила фотоси на фамилията всяка година за Деня на ветераните.

Семейството живее в Норт Дайтън, Масачузетс, където Джак приключва гимназия през 2020 година

CNN беседва с негови някогашни съученици. Един от тях показва изненадата си от обвиняванията: " Никога не бих могъл да предвидя, че той ще направи това ".

Съседите разказват Тейшейра като " огромен фен на видеоигрите ", само че споделят, че той е бил " положително дете, а не извършител на реда ". Един от тях добавя, че младежът бил редовен и " желал да се причисли към армията ".

Десетките изтекли документи в общественото пространство, за които Джак евентуално носи отговорност, включват оценки на Съединени американски щати за войната в Украйна и чувствителни секрети за американските съдружници.

Изтичането на отчетите смути Вашингтон и повдигна нови въпроси по отношение на сигурността на класифицираната информация.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън благодари на проверяващите за " бързите им дейности ". Той съобщи още, че е наредил на американските военни и разследващи служби да лимитират разпространяването на всякаква по-чувствителна информация.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР