Varna24.bg.Проектът победи в конкурса за Паметник на моряка през 2015

...
Varna24.bg.Проектът победи в конкурса за Паметник на моряка през 2015
Коментари Харесай

Фигурите на момче и момиче, загледани в хоризонта, украсиха варненския вълнолом

Varna24.bg .

Проектът победи в състезанието за Паметник на моряка през 2015 година, а нейн създател е арх. Владимир Попов. 

" Очакване “ показва с езика на художествената пластика уважението на създателя към най-силното човешко възприятие, което вълнува освен моряка, отпътувал надалеч от родния бряг, само че и неговите най-близки хора, а точно упованието да се срещнат още веднъж. Това е възприятието, в което има всичко – и наслада, и боязън, и горест и които създателят на плана показва с камък, бронз и слово. “, се посочваше в документите по оповестената социална поръчка. 

Височината на бронзовите фигури е 1.70 метра. Те съставляват облиците на две деца-момче и момиче, които са вперили взор в хоризонта.

Това, което ще видят варненци и гостите на града откакто фигурите бъдат открити е момче, което стои на ръба на вълнолома и сочи с ръка към хоризонта, а момичето е право над него и гледа в същата посока.

Проектът бе показан и утвърден от Експертния съвет по естетизация на градската среда.

Стойността на плана е 61 хиляди лв., отпуснати от Община Варна. Точно зад общинския монумент е паметната плоча за строителството на вълнолома.

На нея е маркирано, че вълноломът е издигнат по времето на цар Фердинанд, а табелата е направена от Държавно предприятия " Пристанищна инфраструктура " във връзка 110 годишнината на пристанище Варна. Оригиналът на табелата се пази във Военноморския музей. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР