40 дни след раждането на Иисус Христос, Света Богородица донесла

...
40 дни след раждането на Иисус Христос, Света Богородица донесла
Коментари Харесай

Днес е Зимен Симеоновден, не се хваща остър предмет

40 дни след раждането на Иисус Христос, Света Богородица донесла Младенеца в Йерусалимския храм, както повелявал Мойсеевият закон, съгласно който всяко първородно от мъжки пол би трябвало да бъде посвещавано или представяно на Бога 40 дни след раждането.

Симеон Богоприемец бил дъртак, който вярвал, че не ще почине, преди да види Сина Божий. Той бил един от 70-те преводачи на Библията. На него се паднало да преведе книгата на оракул Исаия. Когато стигнал до глава 7, стих 14, той видял написано следното: Девица ще зачене и ще роди наследник! Симеон решил, че става дума за някаква неточност, когато Ангел Господен му се явил и споделил "Писането е тъкмо, по тази причина нищо не поправяй! Ти няма да умреш, до момента в който не видиш с очите си осъществяването на тези думи! "

Зимният Симеоновден уважава основно бременните дами, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще пристигна в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски. Този ден се счита за един от най-лошите в годината. Някъде го назовават Симеон Бележник, тъй като белязва хората, оставя им рани и белези.

Затова и поверието гласи, че не би трябвало да се хваща изострен предмет. Трети февруари е третият вълчи празник, тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и боклук на открито, с цел да не се разсърдят вълците и да не атакуват стадата. Традицията повелява на този ден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, с цел да не "излезе берекетът от вкъщи ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР