Varna24.bg от обявена обществена поръчка с предмет на дейност Поддържане

...
Varna24.bg от обявена обществена поръчка с предмет на дейност Поддържане
Коментари Харесай

Община Варна дава 3 млн.лв. за почистването на дъждовната канализация

Varna24.bg от оповестена социална поръчка с предмет на активност " Поддържане и разчистване на дъждоотводнителни и битови площадкови канализации за потребностите на община Варна “.

По този мотив четец на Varna24.bg разяснява следното:

" Мисля, че жителите на Варна следва да знаят, кой и на каква стойност се грижи за почистването на дъждовна канализация. Призовавам Община Варна ежеседмично да разгласява график с информация в кой регион, на коя улица и какъв брой на брой шахти следва да бъдат почистени от компанията реализатор. Така бихме могли да помогнем за усилване на гражданския надзор на изразходваните средства и за повишение успеваемостта от предоставената активност. Проверката се прави елементарно и доста бързо, само че имаме потребност от прецизен график, с цел да може да спомагаме. “

Предмет на публичната поръчка са действия по поддържане и разчистване на дъждоприемни и ревизионни шахти, дъждоотводнителни канализации, битови площадкови канализации. ТВ наблюдаване със запис на магнитен притежател. Извозване и депониране на събираните боклуци от активността.  

Ориентировъчни количества:

През годината се възнамерява да се прави пролетно и есенно разчистване на дъждоотводнителнната канализация, състояща се от следните уреди по региони:

— разчистване и продухване на дъждоприемна шахта — 7 579 бр.,

— разчистване на улична ревизионна шахта до 3 м — 300 бр,

— разчистване на улична ревизионна шахта над 3 м — 10 бр,

— разчистване (продухване) на дъждовна канализация до Ø 300 мм в това число — 3 270 м,

— разчистване (продухване) на дъждовна канализация от Ø 350 до Ø 550 мм в това число — 4 960 м,

— разчистване (продухване) на дъждовна канализация от Ø 550 до Ø 1000 мм в това число — 1 310 м,

— разчистване (продухване) на дъждовна канализация над Ø 1000 мм — 130м.

Количествата за посочените действия са осреднени и са направени на база изпълнени идентични действия през 2016 година В тази връзка предоставените данни могат да послужат на участниците в актуалната процедура само като ориентировъчни и по никакъв метод не обвързват община Варна с обезпечаването им.

 Както към този момент съобщихме, след последните наводнения във Варна, кметът Иван Портних заяви, че общо 100 млн. лв. трябват на общинската администрация за решаването на казуса с дъждовната канализация във Варна, който стои в основата на казуса с наводненията при всеки дъжд.

40 млн. лв. от сумата са нужни за построяването на колектора " Битоля-Пирин “, който да поема водата от високите елементи на града, тъй че да не доближава до централния регион. Останалите 60 млн. лв. са нужни за разделянето на битовата от дъждовната канализация в центъра. Проектите са направени, търсят се разновидности за финансиране. 

По думите на градоначалника казусът с неналичието на положително отводняване стои от десетилетия. Смята, че въпросът няма да се реши, до момента в който канализацията продължава да е смесена.

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР