Дистанционното обучение и социалната изолация допълнително стресираха ученицитеАгресията между тях

...
Дистанционното обучение и социалната изолация допълнително стресираха ученицитеАгресията между тях
Коментари Харесай

Как липсата на ценности превърна децата във вълци

Дистанционното образование и обществената изолираност в допълнение стресираха учениците Агресията сред тях стана зараза, страшни клипове пълнят мрежата
 

Почти няма месец, в който обществото да не стане очевидец на скандално видео, обява или фотография, в която деца се постановат между тях, предизвикват си душевен и физически тормоз и се омаскаряват обществено.

Черната хроника

Последното такова видео бе публикувано в средата на юли, на него се виждаше, че момиче на приблизителна възраст сред 13-14 години е грубо бито, измежду бял ден, на детска площадка в пернишкия квартал " Изток ". Ритници, скубане, плесници и закани за още пердах. И всичко това запечатано на видео от други деца. Но още по-фрапиращото е, че бе съпроводено с овации и възгласи за поддръжка. Видеото бе оповестено и в обществените мрежи от вуйчото на битото момиче.

През юни имаше случай от видинското село Арчар, а експанзията още веднъж е сред малолетни. Тук обаче подозренията са както за душевен и физически, по този начин даже и за полов тормоз. На публикувано видео в медиите се вижда по какъв начин четирима малолетни първо качват момче на кон, който го хвърля на земята, а по-късно всички заедно стартират да го удрят. " Двамата ми държаха ръцете, единият снимаше, а другите ме биеха ", споделя момчето пред Bulgaria ON AIR. Родителите му, които работят в Испания, виждат клипа и незабавно се прибират в Арчар, с цел да упорстват за най-строгото наказване за причинителите. През май под надзора на прокуратурата в Хасково бяха осъществени дейности по следствие за проявено принуждение по отношение на 12-годишно дете от други малолетни. Образувано бе досъдебно произвеждане за това, че на 15 май в Свиленград е породена телесна щета на момиче по хулигански подбуди. Разследването бе предоставено на Районното ръководство в града, а наблюдаващият прокурор бе дал подробни инструкции за осъществяване на процесуални дейности с оглед откриване на детайлности по случая.

През април по средата на втория образователен период децата в Брусарци станаха очевидци на следващо сборичкване сред свои съученици. Две момчета от девети клас се нахвърлиха с юмруци върху техен съученик. Учител ги разтървал, само че битият бе настанен в монтанската болница.

През март станахме очевидци на изключително нечовечен случай на експанзия и то още веднъж в учебно заведение. Майка на петокласник сподели клип, на който се вижда по какъв начин синът й е ритан от по-голямо момче. Случаят е от 172-о учебно заведение в Нови Искър. Майката твърди, че видеото с насилието се разпространявало сред децата против сумата от един лев.

Снимането на експанзията сред подрастващите бе и във фокуса на медиите през февруари т.г. Случаят е от Монтана. По думите на дамата, подала сигнала, причина за багра е увреждане по рождение на сина й. " Детето ми има малформация на едната ушна мида. Това поражда експанзията. Децата ни се избиват като кучета, те са отражение на обществото. Никоя майка не би трябвало да вижда сина си пребит. До смъртен случай ли би трябвало да се стигне, с цел да обърнем внимание? ", описа в ефира на " Здравей, България " майката на потърпевшия възпитаник.

В началото на годината младежи пребиха възпитаник, снимаха побоя с телефони и го качиха в интернет. Случаят е от дните сред Коледа и Нова година в столичния квартал " Лагера ". Столичната полиция съобщи на Софийската районна прокуратура материалите по формирано досъдебно произвеждане за побой. На публикуваното видео се вижда по какъв начин група девойки и момчета нанасят нечовечен побой на друго момче в междублоково пространство на квартала.  Замесените в тази ситуация са деца сред 14 и 15 години. Според очевидци, те са били от " Лагера " и други квартали. На видеото се вижда по какъв начин група девойки и момчета нанасят нечовечен побой на друго момче, като момчето, което снима, даже е написало местоположението - столичен мол.

Тревожните данни

Агресията сред учениците и подрастващите към този момент не е просто индивидуален случай, а наклонност, в която са наранени както самите деца, по този начин и техните учители и родители. Според данни, публикувани от УНИЦЕФ за насилието измежду децата, едно от всеки шест или 16,5 % от децата и младежите оповестяват, че са били подложени на физическо принуждение в учебно заведение. Над една трета (35 %) настояват, че са били подложени на оскърбление или обиди в учебно заведение. 90,2 % от обявените случаи на претърпяно прочувствено принуждение са осъществени от други възпитаници.

Решението

Тревожната статистика за експанзията измежду подрастващите рефлектира освен върху образованието, само че и върху обществото. Според доцент доктор Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", една от аргументите за експанзията измежду децата е неналичието на проучване на предмета " Религия " като наложително избираем. " Св. Синод на БПЦ-БП от години аргументирано предлага възобновяване на религиозното обучение в учебно заведение ", сподели пред " Стандарт " той. Според него сходен жанр деструктивни поведенчески прояви могат да бъдат преодолени посредством образование в полезности. " Липсата на полезности е една от генералните, можем да кажем и духовни, аргументи. Липсата на едно стабилно образование в обществото, в учебно заведение, е една от аргументите за тези деструктивни прояви на експанзия и принуждение ", споделя още доцент Нушев. В новия закон за учебното обучение от 2016 година се прави опит за поправяне на недостига на образование, полезности и на нематериалност в самото учебно заведение. От тогава стартира и приемането на образователната стратегия по предмета " Религия ", както и други форми за личностното израстване и възпитанието на децата. " Виждаме, че инерцията през последните години на експанзия се култивира в самото общество, тъй като децата и младежите следят и копират такива модели на държание, които виждат измежду възрастните. Това е една от трендовете, които са изключително тревожни ", счита още преподавателят от Богословския факултет.

Според специалисти цифровото образование, обвързвано с пандемията, също е асъдействало за усилване на чувството, че разпоредбите отсъстват и не е нужно да се съблюдават. " Младият човек би трябвало да усеща, че в обществото има правила и те се съблюдават. Тяхното съблюдаване е значимо за триумфа и развиването, както личностното, по този начин и на цялото общество. Аз мисля, че в тази рецесия, в която се намираме, самата социална среда основава доста мощни чувства за неустановеност, за липса на правила. Това за жалост това рефлектира най-много върху младежите, тъй като тяхното схващане е най-чувствително и те като огледало отразяват и възприемат всички тези неща на подсъзнателно равнище ".

Програмата за битка срещу учебната експанзия е сложна и би трябвало да се следва от всички фактори, от които зависи възпитанието и образованието на децата - от фамилията до учебната и инспекторатите. С началото на новата образователна година евентуално и експанзията сред децата още веднъж ще се появи като съществена тематика в обществото ни. Дали ще следим година, в която няма да има месец без принуждение и експанзия измежду подрастващите - следва да забележим. Едно обаче е ясно: в случай че не се вземат превантивни ограничения, насилието не бъде понижено и експанзията спряна, то ще ставаме очевидци на все по-брутални подиуми, в които участници няма да бъдат артисти от екшън филми, а личните ни деца. Отговорността е на всички ни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР