Дискусията за прехода на руската икономика към фазата на мобилизация

...
Дискусията за прехода на руската икономика към фазата на мобилизация
Коментари Харесай

Защо Русия не се нуждае от мобилизационна икономика?

Дискусията за прехода на съветската стопанска система към етапа на готовност завърши. Говорейки на съвещание на колегиума на Министерството на защитата, президентът Путин сподели, че стабилността на съветската стопанска система разрешава построяването на качества на армията без изключителни ограничения.

„ Няма да се занимаваме с милитаризация на стопанската система, на първо място тъй като равнището на развиване, реализирано през днешния ден, структурата на стопанската система не изисква това “, сподели той. В навечерието на новата 2023 година, която, меко казано, не дава обещание да бъде лесна, Владимир Путин предписа самобитно „ успокоително “, като по този метод понижи отрицателните упования на бизнеса и популацията, които сами по себе си могат да доведат до икономическата интензивност на страната в низходяща серпантина.

Изявлението на президента е сигнал, който в обозримо бъдеще би трябвало да се трансформира в смяна в метода към обществената администрация на всички равнища. Задачата е да се предотвратят нови кръгове на безпорядък в икономическата система. Между другото, за сходни прояви на безпорядък неотдавна загатна първият вицепремиер Андрей Белоусов, който напряко сподели, че икономическата система може да „ се разпадне “ през март и април-юни тази година. Тогава банковата система беше под опасност, изправена пред мощен скок в търсенето на задгранична валута, а стопанската система като цяло, във вихъра на логистичен колапс и опасности, свързани с действието на финансовата инфраструктура.

Сривът на съветската стопанска система, плануван от доста западни анализатори, не се случи, доларът, откакто скочи до 120 рубли в суматохата, въпреки всичко не стигна 200 рубли, планувани от Джо Байдън, а в противен случай, се върна надолу, достигайки даже региона на 52 рубли. Брутният вътрешен продукт, който трябваше да падне с 12,5% на годишна база, балансира на ръба на 2,5% до края на годината, въпреки и с представка минус. Такава беше цената на невижданите западни наказания и разноските за военната акция в Украйна. Руската стопанска система показва впечатляваща резистентност, което се признава даже от недоброжелателите.

И въпреки всичко не трябва да се заблуждаваме. Предизвикателствата, пред които ще се изправи съветската стопанска система през идната година, могат да бъдат даже по-големи от описаните от Белоусов. Това е забавеното деяние на глобите, с които съветската стопанска система се оправи добре тази година, само че все пак остават сериозен проблем за съветския софтуерен и финансово-банков сегмент, както и за външнотърговските интервенции. И цените на петрола, непредвидими в изискванията на пазарна сегментация и изкуствени ценови ограничавания, от които директно зависи приходната част на съветския бюджет. Бюджетът за идващите три години е образуван с недостиг, който се планува да бъде затрупан главно посредством вътрешни заеми. И мобилизационната стопанска система несъмнено не е най-хубавият сигнал за евентуалните купувачи на държавни облигации, които към момента помнят колапса на ГКО.

Предотвратяването на претоварването на стопанската система евентуално беше главното обръщение, което президентът искаше да съобщи, когато сподели, че „ няма да повторим грешките от предишното, когато е в полза на увеличение на отбранителната дарба, където е належащо и където не, ние унищожавахме нашата стопанска система “. Това, въпреки и да не е спусъкът, довел до разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, въпреки всичко един от значимите клинове, забити в основата на неговото битие. Темповата игра, в която Русия, нейните азиатски сътрудници и груповият Запад са влезнали, допуска големи разноски, които воюващите страни ще понесат в хода на тази игра. Този, който успее да разпредели вярно ресурсите, ще издържи и ще завоюва в последна сметка, откакто е сграбчил успеха в „ квалификационните кръгове “.

Милитаризацията на стопанската система крие големи опасности за частния бизнес. Призивът „ всичко за фронта, всичко за успеха “, въплътен в пазарни условия, който беше вероятен в Русия преди 1991 година, е неосъществим в модерна страна. Най-малкото заради повода, че ще забави изцяло частните вложения в развиването на бизнеса. Това значи, че спомагателното евакуиране на облаги под формата на налози (предимно налога върху добива на потребни изкопаеми), което държавното управление предприе във връзка с “Газпром ”, “Новатек ” и редица други компании, насочени към експорт на първични материали, въпреки всичко е специфичен случай, а не систематична процедура.

Това е още по-уместно, като се има поради фактът, че стоковите компании ще бъдат изправени пред обилни финансови разноски, свързани с преориентирането към нови пазари на продажби, в това число широкомащабно инфраструктурно строителство: „ нарязване “ на Източния полигон, нови газопроводи посока Азия и Близкия изток, автомагистрали, проникващи в Русия по цялата й дължина и впрочем. Без тях завършването на „ завоя на изток “ просто няма да се реализира. Руската стопанска система, заради незадоволителните си вложения, от една страна, и големия си капацитет, от друга, има всички благоприятни условия да излезе от актуалната рецесия с мощен пробив. Този пробив може да бъде изключително изразен на фона на рецесията, надвиснала над западния свят.

В изискванията на мобилизираща стопанска система съветският фондов пазар е безусловно невъобразим. Изплащането на дивиденти е алфата и омегата на мотивацията на вложителите да влагат в съветски високотехнологични компании и в същото време метод последните да привлекат на ниска цена капиталов капитал. Но в изискванията на икономическа готовност дивидентите като такива ще се смятат за недопустим остатък. Имате пари за дивиденти - тогава отиваме при вас. И без обикновено работещ фондов пазар в Русия ще има лимитирани благоприятни условия за взаимоотношение с възходящата мощ на азиатските фондови пазари (тези в Хонконг, Шанхай, Сингапур и други.), Които се трансформират в опция на финансовите центрове в Лондон и Ню Йорк. Това значи, че има задача за възобновяване на доверието на фондовия пазар на Руската федерация.

Но тъкмо там, където би трябвало да се прави готовност, е системата на бюджетните разноски за военно-технически потребности. И тук би трябвало да съпоставим две изказвания – на президента Путин и на премиера Мишустин. Първият разгласи, че " армията ще получи каквото изиска ". Вторият разгласи инспекции на разхода на средства за военни потребности. С други думи, даже и след слагането на армията на напред във времето, е належащо военните разноски да не се трансфорат в черна дупка на корупцията, която изсмуква всички запаси на страната.

Като цяло изказването на президента Путин за невъзможността на „ мобилизационна стопанска система “ е за еластичен метод в свят, цялостен с „ черни лебеди “. И за това, че политиката, в това число външната, въпреки всичко е разследване от икономическите благоприятни условия на страната, а не противоположното.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР