Дискусия за въвеждане на нови правила за акцизите върху горивата

...
Дискусия за въвеждане на нови правила за акцизите върху горивата
Коментари Харесай

Обмислят нови акцизи за горивата в ЕС

Дискусия за въвеждане на нови правила за акцизите върху горивата започва в границите на Европейски Съюз. Сред вероятните разновидности е акцизите за горивата да се дефинират не въз основата на звук или кг, а според от енергийното им наличие или излъчванията въглероден диоксид (CO2).

Може да бъде въведен и най-малък данък за тока, употребен за напредване на коли.

Финландия, която сега е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, изиска да бъде направена промяна при облагането на енергийните артикули. Това е разисквано на среща на министрите на финансите от Европейски Съюз (ЕКОФИН) през предходната седмица. На нея взе участие и министърът на финансите Владислав Горанов.

Настоящата Директива за данъчно облагане на енергийните артикули не регистрира разликите във нездравословните излъчвания сред другите горива, енергийното им наличие и не прави разлика сред възобновими и невъзобновяеми енергийни източници, написа в отчет на Европейска комисия.

Минималните акцизи за другите енергийни артикули нямат логичност и са прекомерно ниски, което значи, че не предизвикват енергийно ефикасните технологии и действия без излъчвания, е позицията на Финландия. Минимален данък за тока за електрическите автомобили изобщо няма.

Преизчислени в евро за звук CO2 акцизите за горивата варират от 43 евро за пропан-бутана до 159 евро за бензина. На база количество сила акцизите са от 2,6 евро за гигаджаул за природния газ до 11 евро за бензина. А акцизът за дизела е по-нисък в сравнение с за бензина – 120 евро за звук CO2 и 8,9 евро за гигаджаул.

У нас акцизите за бензина и дизела са в размер на минималните ставки за Европейски Съюз – 710 лева за 1000 литра за бензина, и 646 лева за дизела. Акцизът за тока за бизнеса е 2 лева за мегават час, а за бита данък няма.

В страните от Европейски Съюз акцизите върху бензина и дизела са по-високи в сравнение с у нас, само че наред с това някои вкарват по-ниски ставки за артикули с по-ниско наличие на сяра или излъчвания на CO2. Директивата на Европейски Съюз разрешава и диференциране на цената съгласно използването на горивата – за публичен пътнически превоз, таксита, събиране на боклуци, войска и обществена администрация, хора с увреждания и коли за спешна помощ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР