Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е

...
Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е
Коментари Харесай

Ковачевски публично нападна България и я сравни с Русия

Дискурсът, употребен от България към Северна Македония, за жалост е доста сходен на дискурса, употребен от Руската федерация към Украйна, сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик на общия спор " Обединени за Европа ". Изявлението му беше излъчено онлайн в интернет канала на държавното управление на Република Северна Македония.

Според Ковачевски, обвиняванията, изказани на срещата " от страна на представителя на България, са изцяло неоснователни и идват от страна, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на индивида и стандартите на Съвета на Европа в региона на правата на индивида ". 

И още: " Северна Македония е интернационално приета като функционално съвременно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права. Всички отчети удостоверяват това. Обвиненията, изказани на тази Среща от страна на представителя на България, са изцяло неоснователни и идват от страна, която не зачита решенията на Европейски съд по правата на човека и стандартите на Съвета в региона на правата на индивида ".

" Дискурсът, употребен от България към Северна Македония, за жалост е доста сходен на дискурса, употребен от Руската федерация към Украйна. Недопустимо е сходни обвинявания да се употребяват за политически цели, изключително в този сериозен за бъдещето на Европа интервал ", уточни Ковачевски, представен от БГНЕС.

Според него Северна Македония и Албания заслужават да вървят напред и дружно, тъй като " когато съседите вървят напред, и останалите вървят напред ".

На общия спор " Обединени за Европа ", който се организира в границите на IV Среща на Съвета на Европа, вицепрезидентът Илияна Йотова показа позицията на България за систематичното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония. В подтекста на главните правила на организацията за ценене на човешките права вицепрезидентът напомни поредицата от случаи на експанзия против хора поради декларираната им българска еднаквост, както и приемането на специфичния закон против сдруженията.

" В Република Северна Македония има черни описи на българи, които не се позволяват на територията на страната. В тях без никакви мотив е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски полезности и към всичко, което построява нашата общественост – единение, взаимност, взаимно почитание. Най-опасната наклонност е необятно публикуваният език на омразата към прилежаща страна, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз “, акцентира Илияна Йотова.

Същевременно по-рано през днешния ден някогашният външен министър на РСМ и народен представител от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски съобщи, че позицията на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ и съдружните ѝ сътрудници е единна и тя значи, че в този си състав Народното събрание няма мандат или демократична легитимност да отваря или трансформира конституцията. Промяната на конституцията и включването в нея на българите в районен съд Македония е главно условие за предоставяне начало на договарянията на страната за присъединение към Европейски Съюз.

На 6 май на Граничен контролно-пропусквателен пункт Ново Село Андрей Ковачев и Милен Врабевски не бяха позволени на територията на страната да се поклонят пред паметта на починалите на българското военно гробище в Струмица. Последва незабавна реакция от страна на София, която съобщи, че претенциите за европейска интеграция на Северна Македония изискват прекратяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Посланикът на РСМ у нас беше извикан в Министерство на външните работи по проблема, само че от страна на югозападната ни съседка няма формален отговор за съществуването на черни описи на българи, които са били дадени на гранични управляващи в Северна Македония:
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР