Диското може вече да не е на мода, но диско

...
Диското може вече да не е на мода, но диско
Коментари Харесай

Идва събота, време за диско супа

Диското може към този момент да не е на мода, само че диско супата сигурно занапред ще набира все по-голяма известност в България. За пръв път напълно целеустремено първата за България (без да броим една импровизация в границите на конференция на TED преди години - бел. а.) ще бъде сготвена тази събота. Организатори на събитието са три девойки, основали фестивала Don`t waste, taste - Елена Кузмова, Радина Бачева и Божана Кръстева, която е един от спечелилите в Master Chef. Събитието стартира в средата на ноември, а това е първото му издание, което очевидно няма да остане случайно.

За хората, които целеустремено се интересуват от това по какъв начин да сведат до най-малко хвърлянето на храна, диско супата е известно събитие. Негов основател е придвижването Slow Food, което е показано и в България. Всяка година организацията приканва на 27 април във допустимо най-вече градове по света да се прави такава чорба - групово готвене, хранене и след това танцуване. А в това време разискване на тематиката с това по какъв начин да употребиш всяка част от продуктите, които си купил и да готвиш безотпадно. По данни на придвижването

една трета от създадената храна в световен мащаб отива на боклука.

Според Радина до момента никой не се е наемал да провежда диско чорба, когато се прави по целия свят, в огромна степен поради огромните регулации за предложение на храна навън в България. Това е и повода събитията в този момент да са в пространства, които имат нужните документи.

Диско супата ще се готви от артикули, взети от Хранителната банка, които другояче ще бъдат изхвърлени. Не, те не са развалени, само че или следва срокът им на валидност да изтече, или са неугледни, с цел да бъдат по рафтовете на комерсиалните вериги, или с елементи от тях ще бъде сготвено нещо, а останалата ще бъде хвърлена. Както прави всеки вкъщи - с обелките от краставицата, с листата на карфиола или дръжките на някой плод или зарзават.

 Елена и Радина.
© Велко Ангелов

Елена и Радина.

Идеята е в по-забавен формат участниците в готвенето до момента в който да режат дружно продуктите за супата да разискват тематиката за отпадъците от храни и след това да потанцуват, споделя Елена Кузмова, която се занимава таман с образуване на събития, а също така е фен готвач.

За съответното събитие се изисква регистрация, тъй като мястото има избран потенциал, а също така е значимо да се знае какъв брой артикули да се обезпечат, с цел да не се изхвърля след това готовата чорба. Специален посетител на събитието ще е готвачът Тристрам Стюарт, който е измежду представителите на събития на TED (лекцията му можете да видите в края на текста) и също така от години работи по тематиката за цялостната приложимост на продуктите.

Фестивалът Don`t waste, taste нито стартира с диско супата, нищо ще свърши с нея.

В рамките на месеца, в който се прави, има поредност събития в разнообразни формати и часове с сътрудници с изключение на кулинарната академия HRC, само че и голям брой питейни заведения и заведения за хранене, ангажирани с главната тематика, сътрудник е и Столичната община. Сред идните събития е конгрес, взаимно с " Горичка ", в който ще се приказва за това какъв брой огромен е казусът с изхвърлянето на храна, какво да се прави, по какъв начин дейно да се пазари и съхранява храната и други Той е съпроводен от работилници за компостиране (за които места към този момент няма), а ще приключи с упътвания от Божана Кацарова за лесни безотпадъчни предписания и храна, готова от нея по този метод.

Около 50 събития с още толкоз сътрудници изпълват програмата на фестивала. Идеята е посредством тях да обърнем внимание на тези проблеми и да покажем действителни хитрини и потребни неща по тематиката, споделя Елена.

Радина добавя, че от една страна се оказва помощ на Хранителната банка да не изхвърли артикули, още повече, че към този момент екипът на Don`t waste не разполага с логистика, с цел да доставя от обособени производители. С Елена описват, че са впечатлени какъв брой хора и организации в България мислят по тези проблеми. Затова имат упоритостта фестивалът да прерасне в нещо доста по-голямо отсега нататък.

Посетителите на фестивала са дейни хора, които се интересуват от казуса, а доста компании - търговски вериги, заведения, организации, са дали поръчка за интереса си при последващо издание. Сред актуалните сътрудници е и Столичната община, с която уредниците се надяват да продължат партньорството и да се приказва повече за опциите за оползотворяване на боклуци от храни и повече хора да могат да си поръчат кафява кофа от общината, която е за такива останки.

" За нас това значи, че

казусът се осъзнава от доста хора,

споделя Елена. " И трите доста имаме вяра в тази идея. А Божана, която е и готвач, най-добре вижда какъв брой артикули се изхвърлят при образуване на кетъринг и в заведенията за хранене ", добавя тя.

До края на фестивала има още събития, които с изключение на приятност от храната и забавните диалози с непознати за това по какъв начин да се " усъвършенства хладилникът ", с цел да не се хвърля след това от него, включват фууд трък фест, който в средата на декември ще бъде ситуиран покрай спектакъл " Иван Вазов ", а всичко ще приключи с вечеря за 100 души от сготвено безотпадно меню..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР