Диското може вече да не е на мода, но диско

Диското може вече да не е на мода, но диско ...

Идва събота, време за диско супа.Диското може вече да не е на мода, но диско супата със сигурност тепърва ще набира все по-голяма популярност в България. За пръв път съвсем целенасочено първата за България (без да броим една импровизация в рамките на конференция на TED преди години - бел. а.) ще бъде сготвена тази събота. Организатори на събитието са три момичета, създали фестивала Don`t waste, taste - Елена Кузмова, Радина Бачева и Божана Кръстева, която е един от победителите в Master Chef. Събитието започна в средата на ноември, а това е първото му издание, което явно няма да остане инцидентно.

За хората, които целенасочено се интересуват от това как да сведат до минимум хвърлянето на храна, диско супата е известно събитие. Негов създател е движението Slow Food, което е представено и в България. Всяка година организацията призовава на 27 април във възможно най-много градове по света да се прави такава супа - колективно готвене, хранене и после танцуване. А междувременно обсъждане на темата с това как да употребиш всяка част от продуктите, които си купил и да готвиш безотпадно. По данни на движението

една трета от произведената храна в глобален мащаб отива на боклука.

Според Радина досега никой не се е наемал да организира диско супа, когато се прави по цял свят, в голяма степен заради големите регулации за предлагане на храна на открито в България. Това е и причината събитията сега да са в помещения, които имат нужните документи.

Диско супата ще се готви от продукти, взети от Хранителната банка, които иначе ще бъдат изхвърлени. Не, те не са развалени, но или предстои срокът им на годност да изтече, или са неугледни, за да бъдат по рафтовете на търговските вериги, или с части от тях ще бъде сготвено нещо, а останалата ще бъде хвърлена. Както прави всеки у дома - с обелките от краставицата, с листата на карфиола или дръжките на някой плод или зеленчук.

Елена и Радина.
© Велко Ангелов

Елена и Радина.

Идеята е в по-забавен формат участниците в готвенето докато да режат заедно продуктите за супата да обсъждат темата за отпадъците от храни и после да потанцуват, разказва Елена Кузмова, която се занимава тъкмо с организиране на събития, а освен това е любител готвач.

За конкретното събитие се изисква регистрация, защото мястото има определен капацитет, а освен това е важно да се знае колко продукти да се осигурят, за да не се изхвърля после готовата супа. Специален гост на събитието ще е готвачът Тристрам Стюарт, който е сред говорителите на събития на TED (лекцията му можете да видите в края на текста) и освен това от години работи по темата за пълната употреба на продуктите.

Фестивалът Don`t waste, taste нито започва с диско супата, нищо ще свърши с нея.

В рамките на месеца, в който се прави, има поредица събития в различни формати и часове с партньори освен кулинарната академия HRC, но и множество барове и ресторанти, ангажирани с основната тема, партньор е и Столичната община. Сред предстоящите събития е форум, съвместно с "Горичка", в който ще се говори за това колко голям е проблемът с изхвърлянето на храна, какво да се прави, как ефективно да се пазарува и съхранява храната и др. Той е придружен от работилници за компостиране (за които места вече няма), а ще завърши с напътствия от Божана Кацарова за лесни безотпадъчни рецепти и храна, подготвена от нея по този начин.

Около 50 събития с още толкова партньори изпълват програмата на фестивала. Идеята е чрез тях да обърнем внимание на тези проблеми и да покажем реални хитрини и полезни неща по темата, казва Елена.

Радина допълва, че от една страна се помага на Хранителната банка да не изхвърли продукти, още повече, че засега екипът на Don`t waste не разполага с логистика, за да доставя от отделни производители. С Елена разказват, че са впечатлени колко хора и организации в България мислят по тези проблеми. Затова имат амбицията фестивалът да прерасне в нещо много по-голямо занапред.

Посетителите на фестивала са активни хора, които се интересуват от проблема, а много компании - търговски вериги, заведения, организации, са дали заявка за интереса си при следващо издание. Сред настоящите партньори е и Столичната община, с която организаторите се надяват да продължат партньорството и да се говори повече за възможностите за оползотворяване на отпадъци от храни и повече хора да могат да си поръчат кафява кофа от общината, която е за такива остатъци.

"За нас това означава, че

проблемът се осъзнава от много хора,

казва Елена. "И трите много вярваме в тази кауза. А Божана, която е и готвач, най-добре вижда колко продукти се изхвърлят при организиране на кетъринг и в ресторантите", допълва тя.

До края на фестивала има още събития, които освен наслада от храната и интересните разговори с непознати за това как да се "оптимизира хладилникът", за да не се хвърля после от него, включват фууд трък фест, който в средата на декември ще бъде разположен близо до театър "Иван Вазов", а всичко ще завърши с вечеря за 100 души от сготвено безотпадно меню. .

Източник: dnevnik.bg