Дисидентът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви

...
Дисидентът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви
Коментари Харесай

Затворник от колонията ИК-3 „Полярен вълк“ с потресаващ разказ за събитията около смъртта на Навални

Дисидентът Алексей Навални евентуално е умрял доста по-рано, в сравнение с разгласи съветската Федералната работа за осъществяване на наказванията.

Това стана ясно от публикация на вестник " Новая газета ", която се базира на пандизчия от колонията ИК-3 „ Полярен вълк “, поискал анонимност.

БГНЕС разгласява цялостния текст на публикацията на „ Новая газета “:

„ Вече има известни проблеми в връзката с наказателна колония № 3 в Ямал ( " Ямска тройка " или " Тройка ", медиите назовават колонията " Полярен вълк " ), написа " Новая Европа ". Това се дължало на отдалечеността на наказателната колония от гъсто обитаемоте региони и на специфичния режим на задържане.

В деня на гибелта на Алексей Навални неофициалното другарство с ИК-3, т.е. без надзор от страна на Федералната работа за осъществяване на наказванията, стана още по-трудно. Но редакцията съумя да се свърже с един от пандизчиите и той описа, че " още вечерта на 15 февруари в пандиза е почнала неразбираема блъсканица ".

- Всичко стартира с това, че вечерната инспекция, която се прави от 20:00 до 20:30 ч., беше доста ускорена - описа пред „ Нова-Европа “ пандизчия от Центъра за осъществяване на наказанията-3. - Това постоянно се случва в навечерието на празници, когато надзирателите бързат към масата, само че през вчерашния ден не е имало празник. Тогава ни затвориха в бараките, предизвестиха ни да не правим никакви придвижвания сред бараките и ускориха защитата. Така че беше невероятно да се излезе на открито. Късно вечерта и през нощта три пъти чух някакви коли да навлизат на територията на зоната, само че не можех да видя през прозореца.

Според пандизчията сутринта на 16 февруари почнала с цялостно " претършуване " на бараките. Служителите на колонията са конфискували няколко мобилни телефона, карти и даже бойлери, чието потребление преди този момент е било подценено. От фразите на надзирателите пандизчиите заключили, че в колонията се чака инспекция.

- Обикновено както администрацията, по този начин и пандизчиите научават за сходни инспекции не ден-два преди идването им, а към месец по-рано - споделя източникът на Nova-Europe - и се приготвят за тях авансово. Защото нито пандизчиите, нито надзирателите (охранителите) имат потребност от непотребни неточности, които могат да бъдат открити от инспекторите. И тогава бах, внезапно, и комисията идва! Явно нещо би трябвало да се е случило!

Според пандизчията за гибелта на Алексей Навални в колонията е станало известно към 10 ч. сутринта (08:00 ч. московско време).

- ЕПКТ (помещение от вида на единична килия, което постоянно служи за наказателна изолираност или ШИЗО в наказателните колонии; в ИК-3 ЕПКТ има 50 легла), където е бил настанен, се намира надалеч от бараките, само че в случай че там дойдеше кола за спешна помощ, тя щеше да се вижда ", споделя пандизчията. - Сутринта на 16-ти в колонията не е имало коли за спешна помощ, те се появяват едвам откакто излиза наяве, че Навални към този момент е мъртъв. Така че мисля, че Навални е умрял доста по-рано от времето, което е било оповестено. Най-вероятно още нощес. В противоположен случай за какво беше належащо да ни затворят компактно в бараките, а на сутринта да създадат обиск в бараките?

В същото време събеседникът на " Нова-Европа " счита, че гибелта на Навални е била изненада за управляващите в колонията.

- Още от сутринта както " майсторът " (началник на колонията), по този начин и " братовчедът " (началник на оперативната секция на колонията) (ръководител на оперативната секция на колонията) се разхождат като празен чувал над главите си, - споделя пандизчията. - Следобед, към три часа (13:00 ч. московско време), в администрацията влезнали няколко коли едновременно. Една от " Сова " (ИК-18, " Полярна сова " - колония за доживотни затворници), още няколко, явно, от Лабитнанги (най-близкия град до селището Харп, на към 35 км) и една несъмнено от Салехард (на към 70 км от Харп). Мисля, че те са разработвали обща позиция пред комисията от Москва.

Затворник от наказателна колония № 3 споделя пред „ Нова Европа “ за изискванията, в които е арестуван Алексей Навални.

Затворниците са научили за идването на комисия от централното ръководство на Федералната работа за осъществяване на наказванията (ФСИН) в ИК-3 почти по същото време, когато е настъпила гибелта на Навални. Според пандизчиите това е още едно доказателство, че политическият пандизчия си е отишъл доста по-рано от оповестеното. Все отново в колонията са сигурни, че нито " господарят на Калин " (началникът на ИК-3, полковникът от вътрешната работа Вадим Калинин), нито неговите подчинени имат нещо общо със гибелта на Навални. Въпреки че не отхвърлят изцяло догатката, че управлението на колонията е трябвало да извърши заповед, която не е желало да извърши.

„ Точното време на гибелта се дефинира от първичния обзор ", разяснява патологът Ирина Ситнова пред „ Нова Европа “. „ Според телесната температура, ригор мортис и наличието на вътрешните органи. Тъй като роднините се съмняват в повода за гибелта, посочена от управляващите, те ще упорстват за самостоятелна експертиза, която с 99-процентна възможност ще може да откри повода за гибелта. Ако Навални в действителност е умрял от тромбоемболия, както настояват управляващите, аутопсията ще покаже ясно това, а втората експертиза ще може да го удостовери. „ Спуканият кръвен съсирек “ към този момент е същински камшик, с повече смъртни случаи от СПИН и рак, взети дружно.

Ако кръвен съсирек запуши белодробната артерия, гибелта настава за секунди. Дотогава човек може даже да не осъзнава, че му остават единствено минути живот.

Точното време на гибелта обаче най-вероятно няма да бъде открито при повторното проучване.

Както изясни пред „ Нова-Европа “ правосъдният специалист Игор С. (фамилията му е разполагаем в редакцията), точното време на гибелта е належащо, с цел да се откри освен повода за гибелта, само че и да се реконструират събитията, предшествали прекратяването на виталната активност.

Кръвният съсирек би могъл да се откъсне от единствено себе си или да е породен от механично влияние. Например Навални може да е бил ударен по крайници, където съсирекът е зреел, от което се е откъснал от вената и е тръгнал да се " разхожда " из тялото.

И тъкмо такава информация получават специалистите по време на първата аутопсия.

„ След първата аутопсия вътрешните органи ще са в такова положение, че няма да кажат доста на специалистите “, споделя правосъдният доктор. „ Това значи, че има огромна възможност последните часове от живота на Алексей Навални да останат мистерия за околните му и за обществеността. Освен в случай че роднините не подсигуряват, че първата аутопсия ще бъде осъществена с присъединяване на самостоятелни специалисти, които няма да позволен в документите да бъдат включени обстоятелства, които не дават отговор на действителността. В противоположен случай ще бъде невероятно да се оспори времето на гибелта, което значи, че ще бъде мъчно да се възстановят събитията, които са предшествали тази гибел “, се споделя в публикацията на „ Новая газета “. /БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР