Диригентът Кейтаро Харада ще ръководи премиерата на постановката Кармен“ на

...
Диригентът Кейтаро Харада ще ръководи премиерата на постановката Кармен“ на
Коментари Харесай

Японецът Кейтаро Харада ще дирижира „Кармен“ в София

Диригентът Кейтаро Харада ще управлява премиерата на постановката „ Кармен “ на 3 ноември в Софийската опера и балет.

Роден в Токио, Япония, той работи в Съединени американски щати, където има оперна компания - в Аризона. Понастоящем е във втория си сезон като асоцииран диригент на Симфоничния оркестър на Синсинати и Синсинати Попс. През 2013 година е определен от Лигата на американските оркестри за един от шестимата диригенти, участващи в рекламен клип на „ Бруно Валтер “ - реномирано показване на надарени, изгряващи диригенти, което се случва един път на две години и поставя старания да ги разпространява измежду водачи в оркестровата промишленост. 

Харада вече дойде в София, с цел да работи с българския оркестър на операта. „ Маестро Карталов ми описа своя план за „ Кармен “ и го намирам за приказен! Концепцията е гениална. Работя по нея. Убеден съм, че в случай че отидем с този театър в Япония, японската аудитория, която добре познавам, ще бъде просто без думи “, сподели той. 

„ Много се вълнувам да бъда в България за първи път. Оркестърът на Софийската опера е от международна класа. Моята цел е да се уверя, че музиката ще се слее със сюжета и историята ще оживее на сцената. По време на репетциите аз приказвам на оркестъра за историята на „ Кармен “ - по какъв начин тя се развива “, показа още диригентът на конференция в Софийската опера. 

В негово наличие режисьорът и шеф на столичната опера акад. Пламен Карталов разяснява, че в работата си постоянно потегля от прочита на музиката. „ Без него всичко друго би било едно режисьорско его и едно ориентиране към мисли и хрумвания, които постоянно нямат нищо общо нито с либретото, нито с музиката. Но музиката е този инструмент, който отваря световете на въображението на публиката. И в случай че това въображение се задейства, то действа “, сподели той. 

В ролята на Кермен ще влезе световноизвестната българска оперна прима Надя Кръстева. 

„ В центъра на постановката стои човекът, с който преди 15 години правихме първата ни „ Кармен “ по време на фестивала Опера на площада - Надя Кръстева - от тогава Надя отлетя към галактиката. 

Оперната прима Надя Кръстева ще бъде „ Кармен “ в София

Някой ме попита по какъв начин съм поканил Надя. Казах му, че когато мисля за Кармен, аз мисля за нея. Тя незабавно се отзова. Размести някои свои задължения, с цел да бъдем още веднъж дружно “, допълни Пламен Карталов. 

Операта „ Кармен “ е френска - на композитора Жорж Бизе, от 1875 година

Когато се появява, „ Кармен “ открива нова страница в историята на жанра. На оперната сцена се явяват елементарни хора, а не аристократи или богове, и се разиграват същински пристрастености – човешки, действителни. Със своите ясни класически форми „ Кармен “ е считана за лъч от Среди­земноморието, в контраст на полумрака и мистиката на оперите на Рихард Вагнер, които са били на мода във Франция и цяла Европа.

Великият Чайковски предсказва и познава, че единствено двадесетина години след появяването си, „ Кармен ”, дружно с „ Травиата ” на Верди, ще стане „ най-популярната опера в света ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР