Дирекция Вътрешна сигурност-МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за

...
Дирекция Вътрешна сигурност-МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за
Коментари Харесай

МВР обжалва спирането на разследването за участието на ръководни полицейски служители в организирана престъпна група

Дирекция " Вътрешна сигурност " -МВР апелира прокурорско разпореждане на Специализираната прокуратура за отвод от формиране на досъдебно произвеждане по следствие на дирекцията по отношение на проведена незаконна група от управителни чиновници на Главна дирекция " Национална полиция " в интервала 2018 - 2020 година.

По време на следствието през 2020 година един от висшите чиновници на ГДНП е назначен на управителна служба в политическото управление на Министерство на вътрешните работи. Към датата на прокурорския отвод същият е продължавал да извършва висшата управителна служба, а към сегашния миг е народен представител в Народното събрание.

Разследването е почнало по постъпили сигнали и медийни изявления, касаещи висши професионални ръководители в Главна дирекция " Национална полиция " и жители, отвън системата на Министерство на вътрешните работи.

В хода на следствието са употребявани СРС с разрешението на Специализирания углавен съд и са направени материални доказателствени средства. Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

На база подписано съглашение от 2013 година сред министъра на вътрешните работи и основния прокурор на Република България, с информация за следствието е разполагала и ВКП.

През юни 2020 година събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния шеф на ДВС-МВР с оглед съществуване на задоволително данни за съществуването на проведена незаконна група с присъединяване на висши управителни чиновници от Главна дирекция " Национална полиция ".

Направено е искане за формиране на досъдебно произвеждане.

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 година е изработен отвод от формиране на досъдебно произвеждане за проведена незаконна група с присъединяване на висши управителни чиновници от ГДНП.

На съображение член 213 от Наказателно-процесуален кодекс Дирекция " Вътрешна сигурност " -МВР апелира прокурорското разпореждане на Специализираната прокуратура пред Специализираната апелативна прокуратура. Дирекция " Вътрешна сигурност " -МВР смята, че прокурорът, направил отвод да образува досъдебно произвеждане, не е показал въз основа на кои материали е направил своите правни заключения.

Ако обособените материали съдържат спорна информация, юридическата точност изисква обвинителят да стимулира за какво е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите.

Прави усещане, че размерът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура материални доказателствени средства е забележителен, като и досега в Дирекция " Вътрешна сигурност " -МВР не е постъпвало мнение от наблюдаващ прокурор по тях.

Освен това постановлението за преустановяване е от януари 2021 година, а самото изпращане на протоколите за направени материални доказателствени средства е от април 2021 година - 3 месеца по-късно, и явно не са взети поради при взимане на решението.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР