Директори на столични училища скочиха на здравния министър Стойчо Кацаров

...
Директори на столични училища скочиха на здравния министър Стойчо Кацаров
Коментари Харесай

ОСТРА РЕАКЦИЯ: Директори на столични училища скочиха на Кацаров: Коя лаборатория прави 500 теста за ден, както искат от нас в училищата?!

Директори на столични учебни заведения скочиха на здравния министър Стойчо Кацаров за тестванията. " Здравният министър не се е съобразил с упованията за опциите на деца от 1 до 4 клас ", счита Диян Стаматов.

Директори на учебни заведения и учители от цялата страна са обезпокоени от въвеждането на тестванията за дребните възпитаници. Първата огромна и неприятна изненада, която им подготвило здравното министерство, била типът на самия тест, който, по думите на шефа на 119-о учебно заведение в София Диян Стаматов, е извънредно несъответствуващ за дребни деца.

Училищата са очаквали да бъдат предоставени проби във тип на " близалки ", с които дребните от 1 до 4 клас да се оправят под формата на занимателна игра. Но плануваният за приложимост тест съдържа настрана фунийка, в която детето ще плюе, и колбичка, където ще се събира плюнката. " Този тест е подобаващ за 16-17 годишни ", безапелационен е Стаматов, който е и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България.
свързани новини7395на 23.08.2021
" До огромна степен сме доста разочаровани от тези стъпки, в това няма нищо политическо ", акцентира Стаматов и добави, че Стойчо Кацаров " трансферира отговорности, без да се преценява с това ", което му оферират педагозите.

" За мен това е укор към здравния министър, който не се е съобразил с упованията за опциите на деца от 1 до 4 клас ", съобщи Диян Стаматов. Той добави, че в случай че министърът е не запомнил какво е държанието на дете в първи клас, към себе си той има специалисти, които би трябвало да му го припомнят.

" Тази изненада ще докара и до терзание от страна на родителите, по-късно и на учителите ", предсказа учебният шеф. Той подсети, че дребните възпитаници у нас са 240 000, а към този момент са обезпечени единствено 400 000 теста. Това слага под въпрос непрекъснатостта на процеса в идващите седмици.

Стаматов посочи, че никоя лаборатория не прави това, което се желае от едно учебно заведение - да тества 500 индивида по едно и също време за час. " Такова знамение би трябвало да създадем за един ден ", недоумява шефът на 119-о СУ в столицата.

" Образователната система не е готова за такава рискова промяна на графика на образователния развой ", заключи Стаматов.

" Синхронизацията сред просветителния и здравния министър е доста значима, с цел да се усещаме всички постоянни в това, което вършим. В противоположен случай доверието няма по какъв начин да бъде върнато. Няма съответна и ясна заповед на МОН. Много е значимо да е ясно диференцирано с всички отговорности кой какво прави в цялата система ", безапелационен беше шефът на учебното заведение.

" Решението е политическо и то е взето. След като е взето, отговорността е на хората, които са го взели. Ние ще го осъществим, само че с тези терзания, които представихме ", добави той.

Стаматов даде образец със своето учебно заведение, като призна, че в случай че няколко учители излязат в отпуск поради липса на документ, той няма да има с кого да ги замести. И добави, че си остава " загадката на загадките " дали в учебно заведение ще тестват огромните възпитаници - от 10 до 12 клас.

Мая Зафирова, шеф на 140-о СУ, в което се образоват и доста деца със специфични просветителни потребности, съобщи, че към момента не е изяснено по какъв начин ще се случва тестването на децата в самостоятелна форма на образование, а също и какви са разпоредбите за придружителите на децата със специфични потребности.

Според двамата шефове педагогическият личен състав като цяло не се усеща квалифициран да прави тестването на най-малките. По техни калкулации са поръчани прекомерно малко проби и за момента не може да се подсигурява продължителността на тестването в клас.

Те приканват всеобщото тестване да се отсрочи още малко във времето до момента в който се уточняват всички незнайни.

Според двамата шефове педагогическият личен състав като цяло не се усеща квалифициран да прави тестването на най-малките. По техни калкулации са поръчани прекомерно малко проби и за момента не може да се подсигурява продължителността на тестването в клас.

Те приканват всеобщото тестване да се отсрочи още малко във времето до момента в който се уточняват всички незнайни.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР