Директори на държавни фирми са си купували маркови дрехи, ски

...
Директори на държавни фирми са си купували маркови дрехи, ски
Коментари Харесай

Маркови дрешки и парфюми, пиене, ресторанти – как си угаждат шефовете на държавните компании със служебни пари

Директори на държавни компании са си купували маркови облекла, ски екипировки и парфюми с държавни пари, излиза наяве от информация за представителните разходи в разнообразни сдружения, оповестява „ 24 часа “. За любопитните разноски преди дни заприказва министърът на стопанската система Богдан Богданов, който обаче не даде детайлности какви са първокласните артикули, пазарувани със служебни пари. По думите на Богданов за тези покупки е сигнализирана прокуратурата, Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) и други органи.

Оказва се, че парите са харчени за неща, които нямат общо с постовете на съответните шефове, а са по-скоро свързани с персоналното им време, спорт и битови потребности.

Например изпълнителният шеф в Национална компания „ Индустриални зони ” в интервала юни 2019 - юни 2023 година е представял разноски за скъпи артикули като слънчеви очила на стойност над 1000 лв., яке за мотор и панталон за съвсем 1600 лв., закупени през март предходната година.

От икономическото министерство не се показва името на изпълнителния шеф, само че в този интервал постът е заеман от Антоанета Барес, която от няколко месеца е освободена. За 2023-а тя е показала фактури на обща стойност 5 хиляди лв.. В тях влизат заплащания за ресторантски услуги, спортни артикули и други екипировки. Покривки, евентуално за маса, и книги са купени за близо 400 лв.. В разноските попада с изключение на екипировка за мотор и друга, която не е упомената за какъв спорт е, само че е за 872 лв..

За 2022 година са разказани облекла от магазин на международна премиум марка за 4000 лв., алкохол, артикули за бита, мъжки панталони и сметки за заведения за хранене на стойност 670 лв..

В друга фактура от септември 2022-а е разказана покупката на златно кюлче, храна от зоомагазин, козметика и кристална бижутерия за 1076 лв.. Данните за въпросните разходи са от разбивка от одитен отчет на компанията.

От различен одит - на „ Ел Би Булгарикум ”, излиза наяве, че единствено през декември 2022 година са изхарчени 20 000 лв. от тогавашния изпълнителен шеф Николай Маринов, само че не е упоменато за какви артикули са дадени парите. Колосалната сума се отличава на фона на другите месеци, в които са харчени сред 26 лв. за февруари и 2200 за ноември.

В края на м.г. Богданов разгласи, че прокуратурата ще бъде сезирана и поради „ обоснованите оферти за съзнателно ощетяване на „ Ел Би Булгарикум ” с 1,5 млн. лв.. Според министъра сдружението е продавало под себестойност продуктите си. Проверките посочили, че компанията очевидно е водена към банкрут. Богданов посочи, че става дума за решения, взети в ущърб на сдружението, в интервала от края на 2022 година до юли 2023 година

Преди десетина години Валентин Димитров - някогашен началник на „ Топлофикация София ”, беше съден по няколко каузи, измежду които и за това, че с парите от сдружението е купил лодка, джет, шампанско и други първокласни артикули. В офиса му пък имало инсталирано джакузи.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР