Директорът на Здравната каса д-р Дечо Дечев обяснява случая с

...
Директорът на Здравната каса д-р Дечо Дечев обяснява случая с
Коментари Харесай

Директорът на Здравната каса обяснява казуса с лекарствата за Мими

Директорът на Здравната каса доктор Дечо Дечев изяснява случая с умрялото 6-годишно момиче пред депутатите от парламентарната здравна комисия, заяви БНР. Депутатите извикаха Дечо Дечев, както и шефа на ИСУЛ.

Детето имаше остра левкемия, само че от Касата забавиха с два месеца доставката на нужните медикаменти. Вчера от НЗОК споделиха, че болничното заведение била забавила доставката на лекарства за лекуване на детето. По-рано през днешния ден от болничното заведение обявиха, че са спазили всички процедури, и че Касата е забавила доставката на медикаментите.

В продължение на две години здравното заведение е поемало цялото лекуване на детето, което не се покрива от Касата, а от родителите не са желани пари. При последния му двумесечен престой е от болничното заведение са поискали 14 000 лв.. От Касата са декларирали, че ще обезпечат парите, само че са забавили заплащането. Според тях от болничното заведение не са дали в точния момент документите. Те сезираха " Медицински одит " да ревизира случая. От болничното заведение не са съгласни с изнесените данни от НЗОК по случая и имат доказателства.

Според водената кореспонденция гибелта на детето не е породена от административните спънки, само че има доста неясноти по какъв начин се покрива лекуването отвън листата на плащаните от Здравната каса медикаменти.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че 2 месеца НЗОК бави медикаменти за онкоболно дете. За проблеми след прекосяването на Фонда за лекуване на деца към НЗОК оповестиха от пациентски организации " Заедно с теб ".

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница " Исул ", след това детето умряло.

По мотив гибелта на 6-годишното момиченце ръководителят на пациентски организации " Заедно с теб " Пенка Георгиева съобщи, че НЗОК два месеца не е отпуснала медикаменти и не е показала свое мнение.

По думите ѝ НЗОК няма нужния потенциал да работи като Фонда за лекуване на деца.

В позицията си до медиите от здравната каса обявиха, че унивеситетската болница " Царица Йоанна - ИСУЛ " е забавила документите на 6-годишната Мария. От НЗОВ приканиха да не се изнася погрешна информация, тъй като това не било в интерес на пациентите.

Смъртта на 6-годишното момиченце стана мотив за разгорещена полемика и в Народното събрание. Депутатите се скараха, а от Българска социалистическа партия желаеха чуване на шефовете на НЗОК и " Медицински контрол ".

В известие до медиите от ИСУЛ декларират, че процедурата е усложнена и основава напрежение и опасения освен у околните на болните деца, само че и измежду лекарите.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 година се разболява от левкемия. Лекарите съумяват да реализират ремисия, само че преди няколко месеца болестта й се завръща.

По-рано в Народното събрание бе прочетена от депутата от Българска социалистическа партия професор Георги Михайлов, който настоя в шефовете на Здравната каса и на Медицинския контрол да бъдат извикани в Народното събрание.

" Като 20 години прекарал ориста си сред тези деца, за мен това освен е неуместно, само че и чудовищно. Аз самият съм бил очевидец през последните месеци, по-късно вливане на обособени организации в тази мегаагенция за медицински контрол, какъв брой доста детските онколози са затруднени при изписването на лекуването ", сподели проф. Михайлов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ лекар Даниела Дариткова съобщи, че има нелечими заболявания и това не може да бъде употребявано политически. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР