Директорът на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците

...
Директорът на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците
Коментари Харесай

Единственото селско школо в Лясковско работи по проекта „Всеки ученик ще бъде отличник”

Директорът на Центъра за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Мануела Радева ще бъде формален посетител на откриването на новата образователна година в ОБУ „ П.Р.Славейков “ в село Джулюница.

Школото е единственото селско учебно заведение в община Лясковец. В него се образоват 135 възпитаници от ромски и български етнос. Училището е средищно и приема деца от две обитаеми места, напълно от ромски генезис, които дружно с българските си връстници учат, спортуват и се забавляват. От 2012 година е въведено проучването на ромски фолклор. Така дружно, изучавайки фолклорните обичаи на другите етноси учениците печелят призови места в районни и национални изяви, работят по доста планове, създавайки атмосфера на другарство и доверие.

Училището е обединено и новаторско, то е част от мрежата от 250 учебни заведения, участващи в план „ Всеки възпитаник ще бъде първенец ”, осъществен от Центъра за етнически разговор и приемливост „Амалипе“ във Велико Търново с поддръжката на Тръста за обществена опция. Дейностите по плана са ориентирани към предварителна защита на отпадането и задържане на ромските деца в учебно заведение, увеличение на броя на реинтегрираните /записаните още веднъж в учебно заведение деца, увеличение на броя на възрастните роми, включени във форми на учене през целия живот, сензитивно увеличение на % на ромските младежи, които не престават своето обучение в междинни училища/ гимназии.

Училищата, участващи в мрежата съумяха да понижат отпадането от 2,47 % годишно до 0, 7 %, а продължаващите в гимназиален стадий бяха удвоени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР