Директорът на Специализираната болница по онкология (СБАЛО) д-р Стефан Константинов

...
Директорът на Специализираната болница по онкология (СБАЛО) д-р Стефан Константинов
Коментари Харесай

Директорът на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов е сменен

Директорът на Специализираната болница по онкология (СБАЛО) доктор Стефан Константинов е освободен от министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова. От Министерството на здравеопазването стимулират промяната му с открити нарушавания в лечебното заведение, като посочените нарушавания са по-скоро официални: непроведени състезания за университетски длъжности, разнообразни ценоразписи съгласно сложността на поисканите от пациентите спомагателни услуги, неприлагане на системата за двоен автограф в 4 от общо 11 тествани контракта за публични поръчки.

Самият Константинов удостовери за освобождението му и следва да даде доклад за ръководството си във вторник, както и да заяви елементи към отстраняването му. Наскоро той насочи съществени рецензии за това, че

Константинов е отпред на болничното заведение от 2017 година и под негово ръководство лечебното заведение беше нормализирано и осъвременено.

Мотивите за промяната

По постъпили сигнали в Министертвото на опазването на здравето звеното „ Вътрешен одит “ е направило инспекция в УСБАЛО ЕАД. Проверяващите са установили нарушавания на Закона за публичните поръчки, неприлагане на системата за двоен автограф в 4 от общо 11 тествани контракта.

Сред нарушаванията, установени от звеното „ Вътрешен одит “, е, че изпълнителният шеф на лечебното заведение не е свикал общото заседание за избор на нов Научен съвет след приключване на избрания мандат. Установено е, че дейности са подхванати в края на месец януари т. година – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета.

Срещу Константинов има брожения от години от страна на обособени лобита в болничното заведение. През юни той бе нападнат и от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който сложи въпроса за отстраняването на Константинов на здравния министър Асена Сербезова по време на петъчен парламентарен надзор . Поводът за питането бяха кадрови промени в болничното заведение, като съгласно Иванов “видни експерти са били уволнявани или принудени да изоставен “.

“През последните повече от четири години шефът Константинов разрушава с години построеното от видни експерти. Те са били уволнявани или принудени да изоставен болничното заведение, като професор Балански, доцент Ганчев, лекар Главишки, лекар Катерински, професор Александрова, доцент Николов, професор Куртев – шеф на хирургичното поделение, извънредно добър експерт, водещ, професор Куртева – шеф на Клиниката по лекуване на тумори, тя е с интернационално значение и престиж “, съобщи тогава Иванов от парламентарната естрада.

Тогава Сербезова заяви, че е разпоредила няколко инспекции в лечебното заведение, част от които не престават. Оказа се, обаче, че визираните от Иванов лица не са уволнени, а една част са пенсионирани и други са напуснали.

Преди седмица Министерство на здравеопазването оповести данни за нарушавания в няколко държавни лечебни заведения след осъществени инспекции, само че УСБАЛО не беше измежду тях.

На мястото на Константинов Сербезова назначава точно визирания в сигнала на Иванов проф. Панайот Куртев – коремен хирург, критик и съперник на Константинов за директорския пост.

Куртев е е приключил Медицинската академия в София. Има добити специалности по хирургия и онкология. Той е и магистър по здравен мениджмънт. От 2008 година до 2014 година е шеф на Отделението по колопроктология към СБАЛО. В продължение на години е бил шеф на хирургичната клиника на лечебното заведение. В интервала 2010 година – 2018 година е изпълнявал длъжността зам.-директор по лечебната активност на СБАЛО. Проф. Куртев има голям брой научни изявления.

Смяната на Константинов е следващата, подхваната от управлението на Министерството на здравеопазването, откакто беше гласуван вота на съмнение към държавното управление. Преди това бяха в профил шефа на “Пирогов “ проф. Иван Поромански и на “Света Екатерина “ Генчо Начев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР