Директорът на Сентро - България Емил Янков до първото камионче.

...
Директорът на Сентро - България Емил Янков до първото камионче.
Коментари Харесай

Началото на пловдивската електрореволюция

Директорът на " Сентро - България " Емил Янков до първото камионче. До края на годината ще стартира сглобяването им край града. 15 000 евро е базовата цена на транспортера

© Цветелина Белутова 12 хиляди електрокамиончета би трябвало да бъдат направени в идващите три години за европейския пазар, най-малко 2000 от които – в България Още по тематиката
Търговецът на лепила

Защо Мехмет Ердем пристигна в България
3 ное 2018
Новата действителност за енергетиката

Дефицити и бъдеще
2 ное 2018
Пристигането на съседите

Преките турски вложения в Пловдивска област приближават 100 млн. лева
28 окт 2018
Туристическият взрив на Пловдив

Два милиона туристи ще посетят Европейската столица на културата през 2019 - само че ще има ли къде да нощуват?
27 окт 2018
Мохабет на сладки и кафе

" Джумаята " остава мястото за най-сладките срещи в Пловдив
27 окт 2018
Европарламентът с проект за поощряване използването на питейна чешмяна вода

От страните членки се изисква да подобрят достъпа на обществото до такава, а аргументите са екологични и стопански
25 окт 2018
Опит за съвършенство

Световното състезание по гребане в Пловдив беше добре проведен празник
25 окт 2018
Как турският холдинг " Техно Акташ " избра България

Базата край Куклен доставя европейските пазари с пневморесори за коли и влакове
24 окт 2018
Огромният хотел на Старосел

С 22 млн. лева се довършва най-големият нов хотелски комплекс в Пловдивска област
22 окт 2018
Авто е-волюция

Макар и непроменени по размери батериите на новите модели електрически автомобили имат с до 86% по-голям потенциал
3 авг 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Пловдив "

Залисани в обещаните многомилиардни вложения в инфраструктура и енергетика от Китай, мнозина пропуснаха една относително дребна, само че много по-реална китайска инвестиция в България. Става дума за китайските транспортери " Сентро " (Cenntro), които скоро ще се сглобяват в Пловдив, а в не толкоз далечно бъдеще може даже да се създават главно в цех в " Тракия икономическа зона " (ТИЗ), откъдето да бъдат изнасяни за другите източноевропейски страни.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Въпреки че тази инвестиция може да се преглежда като единствено плахото начало на електрореволюцията в Пловдив, тя отваря големи благоприятни условия за електрическите транспортни средства край Града на тепетата. Става въпрос за колаборация сред основаната в Люксембург " Севик " (Sevic E-mobility), ръководена от бизнесмена Жилбер Жост, и " Сентро " на китайско-американския предприемач Питър Уанг. Последният разгласи проектите за асемблирането, а по-късно и произвеждане на огромна част от частите за камиончето – този юли, по време на форума 16+1 сред Китай и Източна и Централна Европа в София. Уанг съобщи, че в идващите 3 години компанията възнамерява да влага към 10 милиона евро в плана и да наеме 150 души в планувания цех.

Камионите на Алибаба

Малките електрокамиончета са мултифукнционални, имат обхват до 80 км с едно зареждане и са изненадващо комфортни и необятни за размера си. Могат да бъдат надграждани с разнообразни отделения за товар – от общоприети алуминиеви контейнери до пръскачки за вода. Това ги прави идеални както за вътрешна логистика в огромни индустриални пространства като фабрики или пристанища, по този начин и за публични пространства, където могат да събират тихо боклука или да поставят скобите на нарушителите на синята зона, споделя инж. Емил Янков, управител " Бизнес развиване " на ТИЗ и шеф на българската дъщерна компания " Сентро - България ", част от Cenntro automotiv group.

Китайската компания майка в действителност е най-големият производител на сходни транспортери в света и създава по 300 хиляди камиончета на година, споделя за " Капитал " Янков. Освен базовия модел, който ще се създава в България, има и други разновидности, в това число изцяло самостоятелни безпилотни камиони, подобаващи за превоз в пристанища, прибавя той.

Транспортерите са изключително подобаващи за огромни логистични или куриерски компании – един от най-сериозните клиенти на Cenntro в действителност е тъкмо подобен – китайският онлайн колос Alibaba, за който сега се доставят 20 хиляди поръчани камиончета. Те ще вършат така наречен last mile delivery, или доставки от офиса на куриера до адрес на клиента. Според Янков това е най-скъпата част от превозването на пратките и по тази причина има интерес да се прави от сходни евтини и като индустриална цена, и като енергоемкост камиони. Малките електрокамиони са мултифукнционални, имат обхват до 80 км с едно зареждане и са изненадващо комфортни и необятни за размера си. В Европа огромни евентуални клиенти са също куриерските компании или огромните индустриални компании, а в България Янков е почнал диалози с общините, като скоро към 4-5 от първите камиончета, които ще се сглобят в Пловдив до края на годината, ще бъдат пратени за проби на показалите интерес.

Предпазливо начало

Подобно на всички останали китайски вложения, тази също ще е внимателна. Първоначалният ангажимент ще е дребен, с цел да се ревизират пазарът и обстановката. Компанията " Мотокар сервиз ", която е формален представител на електрокарите Linde в България и има построена инфраструктура и опит с сходни транспортни средства, ще даде екип и хале, в което ще стартира първичното сглобяване на камиончета. Българската компания има контракт със " Севик България ", които са дъщерна компания на люксембургското сдружение.

" Политиката на китайската компания не е да построява огромни, тежки фабрики, с огромни изследвания и прелиминарен пазар, а да дават маркетинга, дистрибуцията и продажбите на локални сътрудници. Това разрешава повече еластичност, тъй като първичната огромна инвестиция в земя и цех се понижава ", изяснява инженерът.

Опитът на Жилбер Жост във вноса на тайвански и китайски мотопеди, скутери и самозадвижващи се инвалидни колички му е натрупал сериозна база данни от евентуални клиенти, която ще бъде употребена и при продажбата и пласмента на електрическите камиончета, счита Янков. Той чака европейската компания майка да насочва част от поръчките за клиенти от Централна и Източна Европа към българския цех.

Идеята на Sevic е да има две производства - в Германия и България, като първото ще дава отговор за продажбите в Централна и Западна Европа, а второто - за Източна. Планът е до три години да бъдат създадени 12 хиляди броя, като в България ще се сглобят 2 хиляди " Когато размерът на производството се усили, ще стартираме да вършим и шаситата тук. Това ще понижи цената на производството ", споделя Янков и прибавя, че базовият модел камионче с оловно-цинкова батерия в този момент се прави оценка на към 15 хиляди евро (без ДДС), като варира по отношение на багажната надстройка и размера на поръчката. По-скъпите разновидности на камиончето с по-издръжливи литиево-йонни акумулатори може да доближат до 18 хиляди евро. В композиция с ниската цена на употребата – сред 3 и 4 лева на 100 км, това прави електрокамиончетата съвършено градско решение.

Следваща стъпка - акумулатори

Sevic ще пратят българските инженери в Китай до края на годината, където те да преминат през нужните образования в компанията майка, с цел да стартират да сглобяват камиончетата. Екипът е от " Мотокар сервиз ".

" Заложили сме тригодишна рамка, съгласно която до края на третата година би трябвало да достигнем до подобен размер продажби, че да можем да влагаме в личен цех, със лични служащи. Така лека-полека съвсем всяка част от камиончето ще стартира да се създава в България, като задачата след третата година е 60% от цената да е с бранд Made in Bulgaria, споделя Янков, като прибавя, че това включва шасито, надстройката и пластмасовите шарнири.

В по-напреднала фаза мениджърът се надява да притегли инвестиция в развойна активност, защото в действителност тя основава същинската добавена стойност при този вид машини. " Изграждат се системи за свързване посред им и следене на камиончетата, би трябвало да се знае централно какъв брой батерия му остава, къде е... Това са нещата, които интересуват по-големите клиенти и логистични компании ", споделя той. По думите му към 15% от приходите на китайския тръст отиват тъкмо за нововъведения.

Друга огромна фантазия на Янков, а и на екипа на " Тракия икономическа зона ", е да привлекат в България производител на акумулатори. Но той споделя, че това към този момент не е на дневен ред. " Без да има пазар тук, няма по какъв начин да се докара нищо съпътстващо. Трябва да сме деликатни, да структурираме добре компанията и да се движим напред. Този сегмент на колите занапред стартира да се развива и съм сигурен, че след пет години ще има други производители на пазара. Ние би трябвало да сме от първите ", споделя инженерът.Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 19-25 октомври (пакетна цена 4 лева.). Можете да го поръчате и независимо (7 лева.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по тематиката вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР